8
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRKLARELİ

Sanayileşmeyi abartmaya gerek yok!

VALİ AYDOĞDU:

Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Merkezi'nde 2'ncisi düzenlenen Istranca Panelleri'ne katıldı. Panelde, 2010 yılında Kırklareli'nde sanayi ve sağlanan teşvikler konuları ele alındı.

Panelde konuşan Vali Cengiz Aydoğdu, teknolojinin asla abartılmamasının ve sanayileşmenin çok fazla büyütülmemesi gerektiğini belirterek, asıl önemli olanın insan mutluluğu olduğunu söyledi.

Vali Aydoğdu, "Sanayileşme, sanayileşememe, demokratik uygulamalar vs tüm konular için kutsilik, büyüklük gibi şeyler yüklememek lazım. Her bir konunun kendi hikayesi vardır. Her ülke, her millet, her sistem, her kültür kendi hikayesi içinde yaşar ve gelişir. Zamanla Avrupa'yı ve oradaki sıkıntıları gördük. Maddi
gücün de kültürleri, medeniyetleri ayakta tutan güç olmadığını gördük. 1920'li yıllarda Türkiye sanayileşememişti. O kadar sıkıntıdaydık. Ama bunlara rağmen dünyanın en güçlü devletleriyle savaşarak devletimizi kurduk. Kurduğumuz bu devlet, kültürel zenginlikleri, hayata bakışı ve dünyayı değerlendirmesi itibariyle o gün de bugün de görünmezden gelinemeyecek büyüklükte. Burada şunu anlatmaya çalışıyorum. Aslında sanayileşmeye çok önem atfetmeyeceğiz. Ama bizim kendimize göre bir sanayileşmemiz olacak. Bunu da başarmamız lazım. Sanayileşmede eksik bıraktığımız ne varsa onu tamamlamamız lazım. Sanayileşme gerçekten tercih edilebilecek bir şey mi diye kendimize sormamız lazım" dedi.

Vali Aydoğdu, "Teknoloji bu şekilde giderse insanın kendi insani değerleri, insan olma özelliği, kendi insanlığını koruyacak bir mekanizma üretemez ve bunu hayata geçiremezsek bununla asla baş edemeyiz. Teknolojiyi asla abartmayın, sanayileşmeyi büyütmeyin. Aslolan insandır ve insan mutluluğudur. Bir şekilde bizler insanlığın bu gidişine ayak uyduracağız. Ancak buna dışarıdan bakan, bunu yapan Türkler demeli. Yani bu Türkiye'de üretilmiş deniliyorsa Türkiye'de sanayileşme vardır" diye konuştu.

Panelin açılış konuşmasını yapan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gültekin Çelik, ikincisini düzenledikleri panelde sanayi konusunu ele aldıklarını belirterek, Istranca Panelleri'nin Kırklareli'ne fayda sağlaması yönünde temennilerde bulundular. Panele konuşmacı olarak katılan Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi Müdür Vekili Gültekin Hadi "Kırklareli Sanayisinin Genel Görünümü" konusunda, Tekirdağ KOSGEB Müdürü Ali Vasfi Eskicioğlu "Sanayiye Sağlanan KOSGEB Teşvikleri" konusunda ve Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Baltacı da "Kırklareli Sanayisinin Gelişiminde Sosyo-Kültürel Faktörler" konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Panel sonunda Rektör Aykaç, panelistlere teşekkür belgesi takdim etti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2010 Çarşamba 20:18:05
Güncelleme :22 Nisan 2010 Perşembe 19:19:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?