7
Mayıs
2024
Salı
KIRKLARELİ

Sınır ötesi proje

Kırklareli İli Pınarhisar İlçe Belediyesi Başkanlığı ve Bulgaristan'ın Tsarevo Belediyesi arasında imzalan Sınır Ötesi Proje'de Türkiye ve Bulgaristan Arasındaki Ortak Kültürel Miras ele alınırken, bu sayede iki ülke arasındaki ilişkilerin de olumlu yönde gelişmesi sağlanıyor. 

Trakya Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Engin BEKSAÇ'ın Genel Koordinatörlüğünü yürüttüğü TÜRK-BULGAR KÜLTÜREL MİRASI konulu proje ile ilgili bir açıklama yapan Pınarhisar Belediye Başkanı Mehmet KAPILI, oldukça önemli bir olguyu ele alan proje hakkında şunları söyledi;

Değerli Dostlar

Pınarhisar Trakya’nın kültürel mirasıyla en çok dikkat çeken ilçelerinden biridir. Buna rağmen yeterince tanıtıldığını söylememiz mümkün değildir. Bu nedenle Bulgaristan’ın Tsarevo beldesiyle Belediyemiz arasında yapılan Avrupa Birliği, Sınır Ötesi İşbirliği anlaşmasının önemi büyüktür. Bu sayede daha iyi bir tanıtma faaliyetini gerçekleştireceğimiz gibi, komşumuz Bulgaristan’da yaşayan birçok kişiyle de dostluk bağları kurmamız da mümkün olacaktır. Ulusların kardeşliği uzun çetin bir yolda alınan mesafelerle tesisi edilecek bir olgudur. Bu noktada bizim Tsarevo Belediyesi ile yaptığımız anlaşma sadece bizim yerleşmelerimizin tanıtılması için değil, gelişecek kardeşlik bağlarının tesisi için de bir temel oluşturacaktır.

Pınarhisar çok eskilere giden geçmişiyle göz dolduran bir ilçe olarak hak ettiği tanıtılmaya doğru hızlı bir biçimde yol almaktadır. Pınarhisar’ın hemen hemen her köyü ve hemen hemen her karış toprağı binlerce yıl ötesinden gelen tarihi eserlerle doludur. Bunların çalışması da şu anda sürdürülmekte olan araştırmalarla ortaya konmaktadır. Pınarhisar erken, çok erken devirlerden beri insanların yaşamaktan mutluluk duydukları bir yer olmuştur. Onların izlerini bulmak bizleri çok mutlu ediyor.

Tsarevo hakkında sahip olduğumuz bilgiler ve tanışıklığımız bu güzel sahil yerleşmesi ve çevresinin bize uzattığı dostluk elini hararetle sıkmamıza neden teşkil etmiştir. Tsarevo’nun gerçekleştirmeyi planladığı Eski bir Trak yerleşmesini canlandırma projesi kadar, burada yapmayı düşündükleri Trak Şenlikleri olgusu gerçekten bizim için de önemli olgulardır.

Binlerce yıl gerimizde kalan Trakların bize bıraktığı tarihi miras Balkanlar’ın doğusunda kalan topraklarda bu gün yaşamakta olan her kez için ortak bir geçmişin uzantısıdır. Trak geçmişinin kanıtı olan tarihsel miras, tüm Trakya’nın görkemli geçmişini yansıtan ortak bir tarihsel mirastır. Her ne kadar Trak dili yok olsa da, artık Trak kimliği ortadan kalksa da Trak kültür mirası tüm ihtişamıyla ayakta durmakta ve bilimsel değerlendirmeler yapılmasını beklemektedir. Bu bir başlangıç ve ilerde gerçekleştirilecek tüm yeni projelerin ve işbirliği faaliyetlerinin de temellerinin atıldığı bir eylemdir.

Bulgaristan’daki bir belediye ile bu tip bir işbirliği yapmak benim için ayrıca çok önem taşıyor. Köken itibariyle atalarımın geldiği bu topraklara beni ruhen bağlayan nedenler sayılamayacak kadar çok. Ama yaşadığım topraklara olan sevgim de sonsuz. Bu nedenle bu anlaşma benim için gerçekten çok büyük bir sevgi ve dostluk ağının başlangıcı olmasını da temenni ettiğim bir olgu. Bu bakımdan tüm Pınarhisarlılar, Kırklarelililer ve tüm Türk milleti için olduğu kadar, Tsarevo’nun kimliğinde Bulgaristan’da yaşayan herkese de hayırlı olmasını temenni ederim.
Süleyman KARAEL
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2007 Perşembe 09:08:59
Güncelleme :24 Şubat 2007 Cumartesi 11:09:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?