6
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRKLARELİ

Tarihi eser kaçakçılarına suçüstü

Kırklareli'nin Vize İlçesi'nde 2 yıl önce izinsiz kazıda buldukları M.S. 2'nci Yüzyıl'a ait mermer kabartma eseri İstanbul'a pazarlamak istedikleri öne sürülen 3 köylü yakalandı.
İlçeye bağlı Müsellim Köyü'nde çobanlık yapan S.K. ile ayni köyde oturan R.D. ve F.B., 2004 yılında Kırklareli- Vize arasında bulunan bir höyükte izinsiz kazı yaparak M.S. 2'nci Yüzyıl'a ait üzerinde asker ve kadın kabartması olan 1.5 ton ağırlığında mermer kabartma buldu. Köylüler çıkardıkları tarihi eseri daha sonra Hasboğa Köyü yakınlarında bir tarlaya gömdü. İzinsiz kazıdan sonra ihbar alan jandarma çıkarılan tarihi esere bir türlü ulaşamadı. Üç köylü Roma Dönemi'ne ait eseri İstanbul'da bir kaçakçıya satmak için bağlantı kurdu. Bu gelişmeden haberdar olan jandarma ekipleri de harekete geçti. Hasboğa Köyü yakınlarında gömdükleri tarladan çıkaran 3 köylü traktörün arkasına bağlayıp sürükleyerek satmak için götürdükleri sırada sivil jandarma ekipleri tarafından suçüstü yakalandı. Yakalanan S.K., R.D. ve F.B.'nin sorgusu sürerken jandarma İstanbul'da tarihi eseri almak isteyen kaçakçıya ulaşmak için harekete geçti.

Satılmaktan son anda kurtarılan 1.5 ton ağırlığındaki kabartma tarihi eser daha sonra kamyonla Kırklareli Müze Müdürüğü'ne getirildi. Özel bir vinçle müze bahçesine indirilen mermer kabartma eser burada sergilenecek.
DHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2007 Çarşamba 14:34:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?