7
Mayıs
2024
Salı
KIRKLARELİ

Yeni bir sulama rejimi başlatmalıyız!

KIRKLARELİ VALİSİ AYDOĞDU, TARIMSAL SULAMA TOPLANTISI'NA KATILDI

Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, tarım alanlarında yapılan sulamayla ilgili olarak ortaya çıkan sorunlar ve çözüm yollarının tartışıldığı "Tarımsal Sulama Toplantısı"na katıldı.

Atatürk Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, Kırklareli'nin tarım alanlarında yapılan, tarımsal sulamanın sorunları ve çözüm yolları tartışıldı. Vali Cengiz Aydoğdu, toplantıda Kırklareli'nin daha fazla suya ihtiyaç olduğunu, eldeki mevcut suyun ihtiyacı giderecek şekilde kullanılamadığını belirterek, kentte sulama sorununun sona erdirilmesi için yeni bir sulama rejiminin yapılacağını söyledi.

Vali Aydoğdu ilçe, belde ve köylere düzenlediği gezilerinde çiftçilerin sulama konusunda sıkça şikayetlerini dile getirdiklerini belirterek, "Bir süreden beridir gerçekleştirmekte olduğum köy gezilerimizde, vatandaşlarımız özellikle tarımsal alandaki sulama konusunda şikayetlerini dile getiriyorlar. Bu şikayetler, daha çok sulama amaçlı olarak döşenen, kanal ve kanaletlerden, kendilerinin yeteri miktarda yararlanamadıkları konusunda oluyor. Bizim kanal ve kanaletlerimiz çok rasyonel planlanmamış ve çok akıllıca araziye yerleştirilmemiş. Bu işin öngörüsü, projesi çok makul yapılmamış. Mevcut bulunan kanal ve kanaletler su taşırken pek çok su kaybına sebep oluyor. Hatta bazı yörelerimizde yüzde 40-50'yi geçen oranda su, tarlaya ulaşmadan yolda kayboluyor. Bu durumda kanal ve kanaletlerin ciddi bir onarımdan geçirilmesi ihtiyacının olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Kooperatifler tarafından sulama planlarının çok iyi yapılmadığını ifade eden Aydoğdu, "Kanalların mevcut olduğu yerlere, bu kanalların yapıldığından bu yana su gelmediği söylenen yerler mevcut. Bunu biz kabul edemeyiz. Devlet bunları yapıp oraya masraf etmişse, iyi bir plan ve program ile oralara su, mutlaka akmalıdır. Bu senede su yönünden sorunsuz bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum. Bugün burada herkes bu sorun ile ilgili sorunları anlatsın. Bu ilk çalışmamız olsun, bundan sonrada bu toplantılara devam edelim. Bu toplantılardan bir eylem planı çıkartalım ve bunu planı da mutlaka eyleme geçirelim" dedi.

Aydoğdu, eldeki mevcut suyun ihtiyacı giderecek şekilde kullanılmadığını belirterek, suyun planlı programlı ve yerinde kullanabilmesi için çalışmalar başlattıklarını ifade etti. Kanalların bakımı yapılarak vatandaşlarımıza bu suyun ulaştırılması için gerekli ne varsa yapılmalı. Yeni bir Sulama Rejimi başlatmalıyız. Bunun için de bu konu ile ilgili bulunan kurumlar, sorunları ve çözüm yollarını içeren yazılarını bizlere ulaştırsınlar. Bizde bu konu ile ilgili olarak gerekli yerlere müracaatlarımızı yapalım" şeklinde konuştu.

Vali Aydoğdu başkanlığında düzenlenen toplantıya, İl Tarım Müdürü Erdinç Yazıcı, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Salih Özlek ile kooperatiflerin başkan ve temsilcileri katıldı.

KIRKLARELİ VALİSİ AYDOĞDU, TARIMSAL SULAMA TOPLANTISI'NA KATILDI
KIRKLARELİ VALİSİ AYDOĞDU, TARIMSAL SULAMA TOPLANTISI'NA KATILDI

 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 17:50:02
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 23:54:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?