30
Nisan
2024
Salı
KIRKLARELİ

Zidane, Yeniköylü çocuklarla maç yaptı

Danone Tikveşli AŞ'nin Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Yeniköy'de, Tarım Bakanlığının desteğiyle köylerde sağlıklı süt üretiminde örnek uygulama olması amacıyla kurduğu Sağlıklı Süt Üretim Tesisinin açılışına katılan, eski yıldız futbolcu Zinedine Zidane, törenin ardından Yeniköylü çocuklarla maç yaptı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, üreticiye desteklerini artırırken, müzakere halindeki Avrupa Birliği ile aynı pazarı paylaşmak için gayret gösterdiklerini söyledi.

Bakan Eker, Danone Tikveşli AŞ'nin Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Yeniköy'de, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının desteğiyle köylerde sağlıklı süt üretiminde örnek uygulama olması amacıyla Merkezi Sağım ve Yem Ünitesinden oluşan Köy Sağlıklı Süt Üretim Tesisinin açılışına katıldı.

Eker, törende yaptığı konuşmada, tarımsal üretim içerde önemli bir yere sahip hayvansal üretimi AK Parti iktidarının her zaman desteklediğini söyledi.
AK Parti iktidarıyla birlikte hayvansal üretimdeki desteği önceki hükümetlerle kıyasla 10 katın üzerine çıkardıklarını ifade eden Eker, şunları kaydetti:

"2002 yılında hayvancılık toplam desteği 83 milyon YTL iken, 2007'de bu rakam 800 milyonu aştı. Desteklerimizle birlikte verimin artması da bizleri mutlu ediyor. Sürü ortalaması bin 600 litre olan süt üretimi 6 bin litreye çıktı. Sağladığımız destekleme politikalarıyla Türkiye'de süt üretimi 2000 yılının başında 9 milyon tondan 12 milyon tona çıktı."

Kırsal kalkınmaya da büyük önem verdiklerini anlatan Eker, şöyle konuştu: "Kırsal kalkınma ve yatırımları destekleme projesi kapsamında kooperatifler ve çiftçiler hayvansal üretimle ilgili yapacakları yatırımlarda yüzde elli hibe desteği sağlanıyor. Bizden önce 287 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne (TKK) destek verilmişti. Biz bu rakamı bin 491'e çıkardık. Verdiğimiz destekte 1 milyar YTL'nin üzerinde bir destektir."

Danone Tikveşli AŞ'nin uyguladığı sorumluluk projelerini desteklediğini belirten Bakan Eker, "Danone hem bir dünya markası olarak başarılı işler yapıyor. Hem de sorumluluk projeleri yürütüyor. Kendilerini destekliyor ve tebrik ediyorum. Biz de AK Parti hükümeti olarak üreticimize desteklerimizi kat kat artırırken, müzakere halindeki AB ile aynı pazarı paylaşmak için gayret gösteriyoruz" diye konuştu.

Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş ise kırsal kalkınma için kurulan ve kurulacak tesislerin büyük önem taşıdığını söyledi. Danone Tikveşli AŞ'nin Genel Müdürü Serpil Timuray da, Danone Tikveşli Aş'nin süt sağım, soğutma ve yem hazırlama ürünlerinden oluşan tesisin, Türkiye'de süt üretim potansiyeli yüksek olan bölgelerdeki köyler için çok iyi bir örnek oluşturacağını belirtti.

Timuray, süt kalitesi açısından Polonya'nın AB'ye girdiği dönemdeki düzeyi Türkiye'de yakaladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "AB çiğ sütte toplam canlı mikroorganizma sayısı için üst limit mililitrede 100 bin iken, Danone Tikveşli ortalamamız 300 bin mikrobiyolojik birim. Polonya AB'ye girdiğinde ortalaması bu düzeydeydi." Konuşmaların ardından Bakan Eker ve beraberindekiler tesisi açarak, gezdiler.

Öte yandan Danone uluslar kupasının hamisi, eski yıldız futbolcu Zinedine Zidane, törenin ardından Yeniköylü çocuklarla maç yaptı. Daha sonra Bakan ve beraberindekiler, Danone'nin "gülümseyen gelecek ana sınıfları" projesi kapsamında açılan Lüleburgaz Şaban Övünç İlköğretim Okulu ana sınıfını ziyaret için Lüleburgaz ilçesine hareket eti.

AA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 23:42:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?