3
Mayıs
2024
Cuma
MERKEZ - KIRKLARELİ
Belediye Sayfaları
Nufus
333.256
Yüz Ölçümü
6.550
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
83.378
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
45
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Kırklareli Gölleri

Erikli GölüKırklareli il toprakları içerisinde büyük ölçüde bir göl bulunmamaktadır. Buradaki göllerin çoğu denizle bağlantılı olan küçük göller olup, bunlar Istıranca Dağları’nın doğusunda oldukça büyük bir alanı kaplayan İğneada çöküntü alanı içerisindedir. Bu çöküntü alanı III.-IV. Zamanda oluşmuş akarsuların denizle bağlantısı kesilmiş ve lagün gölleri konumuna gelmiştir. Bu göllerin başında dar ve uzun olan Erikli Gölü, Mert Gölü başta olmak üzere küçük göllerdir.

Erikli Gölü denizle aynı düzeyde olup, çevresi sazlık ve bataklıktır. Kış aylarında gölün suları kuzey yönünden açılan bir kanalla Karadeniz’e boşalır. Yaz aylarında ise denizle olan bağlantısı kum yığınları ile kapanır. Bu göle Efendi Çayı, Geyikdere ve Mavroça Deresi dökülür.

İğneada’nın güneyinde geniş bir düzlükte Mert (Kocagöl) Gölü bulunmaktadır. Bu gölün önünde zaman zaman daralan ve genişleyen bir kumul kuşağı bulunmaktadır. Mert Gölü kuzeyden Karadeniz ile bağlantılıdır. Bu bağlantı yaz aylarında kumlarla kaplanır. Gölün çevresi bataklık ve sazlıktır. Sazlıkların ardından da ormanlık alanlar başlamaktadır.

Mert GölüMert Gölü’nün güneyinden sonra gelen alanlarda Sakpınar Gölü bulunmaktadır. Çevresi ormanlık olan bu gölün önünde de bir kumul şeridi vardır. Bu yöredeki alüvyal düzlük alanlarda küçük göller bulunmakta olup, bunların en önemlileri Hamam Gölü ile Pedina Gölü’dür. Bu küçük göller turizm ve yabani yaşam açısından oldukça önemlidir.

Bu göllerin dışında Panayır İskelesi yakınında, Karadeniz kıyı şeridindeki koylarda küçük lagün gölleri bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 22:20:36

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?