3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Perde, Tartuffe'la açıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2005-2006 sezonuna Moliere’nin ünlü eseri ile “perde” dedi. Önceki akşam sahnelenen Tartuffe’un prömiyeri büyük ilgi topladı.

Geride bırakılan yaz sezonunda TIR Tiyatrosu adlı müthiş projesiyle göz dolduran Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, yeni sezona yine iddialı bir giriş yaptı. Fransız edebiyatının en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Moliere’in ünlü eseri Tartuffe, sahnelenmeye başlandı. Oyunun Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen prömiyerine ilgi yoğun oldu. Tartuffe’u izlemeye gelenler arasında Vali Yardımcısı Ruhi Peker ile Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da yer alırken, SDKM’nin koltuklarında boş yer kalmadı.

Yazıldığı dönemde Moliere’nin başına önemli dertler açan Tartuffe’un konusu din ve dini alet eden fırsat düşkünleri. Oyun, dinine son derece bağlı Orgon’un kendisini sofu olarak tanıtan Tartuffe’u evine almasıyla başlıyor. Aslında tam zıt bir karakterde olan Tartuffe’nin amacı, Orgon’un malını, mülkünü, kızını ve hatta karısını elinden almaktır. Olayların farkına varamayan Orgon’un gözünü, evin sivri dilli hizmetçisi Dorine açar. Ve oyuna getirmek isteyen Tartuffe oyuna gelerek amacına ulaşamaz.

Kocaelililer tarafından büyük bir ilgiyle izlenen oyunun ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu sahneye çıkarak kısa bir konuşma yaptı. Tiyatroyu, “Bir okul, topluma yön veren bir üniversite” olarak tanımlandıran Başkan Karaosmanoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak tiyatroyu toplumun her kesimine ulaştırmak istiyoruz. Bu amaçla Türkiye’de ilk defa TIR Tiyatrosu oluşturduk ve ömründe hiç tiyatroya gitmemiş 15 bin kişinin ayağına tiyatro götürdük. Kocaeli sınırları içinde tiyatro izlememiş hiç kimse kalmayacak” dedi.

Başkan Karaosmanoğlu daha sonra oyunculara teşekkürlerini iletti. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ragıp Savaş da Başkan Karaosmanoğlu’nun tiyatroya ve tiyatrocuya desteğini esirgemediğini kaydetti. Tiyatro severlerin büyük beğenini kazanan oyunun yönetmenliğini Rustaveli Tiyatrosu’ndan Gürcü yönetmen Prof. George Antadze yaptı. Oyunda Engin Benli, Zeliha Çetinkaya, Aydın Sigalı, Zuhal Gencer, Tarık Keskiner, Ahmet Yaşar Özveri, M. Eylem Tanrıver, Emir Özbek Yıldız ve Burcu Güner rol alırken, oyunun dekor ve kostüm tasarımı Dimitri Antadze, ışık tasarımı ise Yaşar Demirkıran’a ait.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2005 Pazartesi 13:15:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?