4
Mayıs
2024
Cumartesi
GEBZE - KOCAELİ

Ayhan Şahenk Vakfı


Darıca Faik Şahenk ilköğretim Okulu

Kocaeli’nin Gebze İlçesi’ne bağlı Darıca Beldesi’nde bulunan ve 17 Ağustos depreminde zarar gördüğü için yıkılarak Ayhan Şahenk Vakfı tarafından depreme dayanıklı olarak yaptırılan Darıca Faik Şahenk ilköğretim Okulu, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu tarafından eğitim öğretime açıldı.

Marmara depremi sonrasında yıkım kararı alınarak yıkılan 12 derslikli Faik Şahenk İlköğretim Okulu’nun yerine Ayhan Şahenk Vakfı tarafından yeniden inşaa ettirilen depreme dayanıklı 24 derslikli modern ilköğretim okulu, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu tarafından bugün düzenlenen bir törenle eğitim öğretime açıldı.

’’DEPREM SIKIYSA GELSİN’’
Sunuculuğunu Halit Kıvanç’ın yaptığı törende konuşan Bakan Bostancıoğlu, eğitim devriminde sıçrama yaptıklarını ifade ederek, "8 yıllık zorunlu eğitim devriminde, yapılan sıçramada bir kaç önemli taş vardır. Bu taşlardan birisi fiziki alt yapı, ikincisi ve çok önemlisi kalitenin artırılmasıdır. Peki bu nasıl yapılacaktı. Nasıl kaynak bulunacaktı. Birinci kaynak, devletin imkanları, ikinci kaynak eğitim için borçlanırız idi. Üçüncüsü ve en önemli kaynak ise halkımız, kurum ve kuruluşlardır’’ diye konuştu. İnsanların eğitime yardım için koştuğunu ve katkıda bulunduğunu ifade eden Bostancıoğlu, konuşmasının sonlarında Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’ya dönerek, "Hocam burası 9 şiddetine dayanır değil mi? diye sordu. Işıkara’dan olumlu cevabı alan Bakan Bostancıoğlu’nun, depreme meydan okuyarak "hadi gelsin sıkıysa" şeklinde konuşması salondakileri bir an da kahkaya boğdu.
Ayhan Şahenk Vakfı Genel Müdürü Zafer Nuri Eraslan da "Deprem döneminde meydana çıkan sarsıntıları, sıkıntıları devletimizin olağanüstü çabası, o çabaya destek veren hayırsever kişi ve kurumların katkısıyla toplum olarak, toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerini verdik" dedi.

’’ÖZEL SEKTÖR DE İYİLEŞTİRME ÇABALARINA YARDIM ETMELİDİR’’
Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ise, devletin rehabilitasyon ve iyileştirme çabaları konusunda önemli yol aldığını ifade ederek, ’’Yalnız devletin değil, özel sektörün de bu iyileştirme çabalarına el vermesi gerekiyordu. Bugün görüldüğü gibi Ayhan Şahenk Vakfı tarafından bu gerçekleştirilmiş. Okullarımızın sağlam olması önemli, çünkü okullarımız geçici iskan olarak da kullanılabilir. Okullarımızda afet dersi için bir çalışma var. Bu eğitimde bize depremle birlikte yaşamayı öğretecek" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Bostancıoğlu’na ve Ayhan Şahenk Vakfı’na birer teşekkür plaketi takdim edildi. Bakan Bostancıoğlu ile Kocaeli Valisi Kemal Önal günün anısına okul bahçesine birer hatıra ağacı diktiler. Daha sonra Bakan Bostancığolu Faik Şahenk İlköğretim Okulu’nun açılış kurdelasını keserek eğitim ve öğretime açtı. Açılışın ardından yanındaki heyetle okulu gezen ve öğrencilerle bir süre sohbet eden Bakan Bostancıoğlu, Gebze’nin Tavşancıl Beldesi’nde yapılan Tavşancıl Marshall Çok Amaçlı Lise’yi de eğitim ve öğretime açmak üzere Darıca’dan ayrıldı.

İLK DERS IŞIKARA’DAN
Bakan Bostancıoğlu’nun ayrılmasının ardından Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, öğrencilere yeni okullarında ilk dersi deprem konusunda verdi. Işıkara, multivizyon eşliğinde öğrencileri deprem konusunda bilgilendirmeye çalıştı. Deprem dedelerine büyük ilgi gösteren öğrenciler, Işıkara’ya deprem konusunda sık sık sorular sorarak bilgi almaya çalıştılar.
12 metre boyunda 126 adet fore kazık ve radye temel üzerine iki katlı olarak inşa edilen Faik Şahenk İlköğretim Okulu, depremden sonra bölgeye yapılan en modern okul olma özelliğini de taşıyor. 3 bin metrekare kapalı alana sahip olan okulun 3 bin 500 metrekare büyüklüğünde de bir bahçesi bulunuyor. Bahçesinde basketbol ve voleybol sahaları ile tören ve oyun alanları da yer alan okul, 2 milyon dolara mal oldu.
Okulun çok amaçlı toplantı salonunda düzenlenen törene, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu’nun yanısıra Kocaeli Valisi Kemal Önal, Ayhan Şahenk Vakfı Genel Müdürü Zafer Nuri Eraslan, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Şişman, Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, bürokratlar, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş da katıldı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar