3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Kosova'da sanat ziyafeti

Sakarya Üniversitesi tarafından Kosova'da çeşitli sanat dallarına ait eserlerden oluşan bir sergi açıldı. Kosova'nın başkenti Priştine'de Kosova Kültür Bakanlığı'nın sanat galerisinde Sakarya Üniversitesi tarafından açılan sergi, Kosovalı sanatseverler tarafından büyük ilgi topladı.

Priştine ile Sakarya Üniversiteleri arasında 5 yıl önce imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde açılan sergide, Sakarya Üniversitesi öğretim üyeleri ile öğrencilerinin 70 kadar eseri yer aldı. Sergide sanatın değişik alanlarından örnekler sunuldu.

Resim, seramik ve geleneksel el sanatları arasında halı, kilim, ebru, tezhib, hat, minyatür, kalem işi ve çini gibi eserler sergiye katılanları hayran bıraktı. Türk kültürü ve sanatından esinlenen ve orjinal tasarım olan eserler Kosovalı sanat severlerin çok büyük ilgisini çekti. Çok sayıda davetlinin katıldığı sergi, Kosova ile Türkiye ararsında kültür alanında her geçen gün daha da gelişen işbirliğinin somut bir örneğini oluşturdu.

Serginin açılışına katılan Kosova Kültür Bakan Yardımcısı Ergin Köroğlu, yaptığı açıklamada, bu değerli serginin Türkiye ile Kosova arasında kültür alanında imzalanan işbirliği protokolünün bir eseri olduğunu belirtti. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdettin Sevinç de İHA'ya yaptığı açıklamada, 5 yıl önce iki ülke üniversitesi arasında işbirliği anlaşmasının imzalandığını hatırlatarak, bu kapsamda her türlü eğitim, öğretim, araştırma ve yayınlarla ilgili karşılıklı destekleme kararının alındığını vurguladı.

Bu serginin, somut faaliyetlerin ilkini oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Sevinç, Kosova'nın Türkiye ile dolayısıyla Sakarya ile aynı özellik ve değerleri paylaştıklarını bu değerlerin de karşılıklı sergilenmesinin işbirliğine olumlu etki yapacağına inandığını söyledi. Sergide eserleri yer alan Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Üstün de "Türkiye Cumhuriyeti'nin 82. yıldönümü münasebetiyle sergiyi açtık ve resim, seramik ile geleneksel Türk el sanatları dallarına ait 70 adet eseri Kosovalı kardeşlerimizle paylaşmak istedik" dedi.

Sergi 1 hafta sürecek. Priştine'nin yanı sıra Prizren ve Mamuşa'da da sürecek faaliyet çerçevesinde Türk musikisi devlet konservatuarı tarafından konserler de düzenlenecek.

.
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2005 Perşembe 12:11:21
Güncelleme :20 Ekim 2005 Perşembe 15:24:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
onursoral IP: 81.215.69.xxx Tarih : 9.01.2008 21:57:48

sadece açıklama yapmışınız kosovanın ya da rumelinin el sanatlarını sırayla yazabilirdiniz ama yinede güzel olmuş