6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Taraklı evleri konferansı

Taraklı İlçesi'nde belediyenin öncülüğünde düzenlenen "Taraklı'da Mimari Restorasyon ve Problemleri" konulu konferansa, IRCCZSID Başkanı Mimar Roberto Raccanello konuşmacı olarak katıldı.

Taraklı Kültürevi'nde gerçekleştirilen "Taraklı'da Mimari Restorasyon ve Problemleri" konulu konferansa Sakarya Vali yardımcısı M. Suphi Olcay, Taraklı Kaymakamı Ozan Balcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Rahmi Yıldırım, Müzeler Müdürü Avni Dilbaz ve davetliler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, ilçenin tarihinin M.Ö. 2000'li yıllara dayandığını söyledi. Özkaraman, "Taraklı, Osmanlı döneminde İpek Yolu üzerinde yer aldığından bu dönemin izlerini ve tarihini taşımaktadır. Taraklı'da koruma altına alınmış 91 adet tarihi ev bulunuyor. Bu tarihi evlerin restore edilerek turizme kazandırılması gerekmektedir. Taraklı'daki bu mirasın gelecek nesillere taşınması için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan IRCCZSID (Istıtuto Per Ricostruzıone Del Castello Di Cucco Zucco Seminari Internazionali Didattici) Başkanı İtalyan mimar Roberto Racconello ise konuşmasında, Taraklı'nın fakir kalmakla aslında büyük bir zenginliğe sahip olduğunu söyledi.

Racconello, "Eğer insanlar zengin olsaydı buradaki değerlere sahip çıkamazlardı. Ancak bu değerler maalesef gerektiği gibi korunamamış. Taraklı'da restorasyon çalışmalarının başlayacak olması memnuniyet verici. Ancak bu çalışmaların bilinçli yapılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Raccanello, katılımcılara restorasyon teknikleri hakkında da bilgiler vererek, restorasyon çalışmalarında her yerde yapılan uygulamaların farklılığını anlattı.

Konferansın ardından Roberto Racconello'ya, Vali Yardımcısı M. Suphi Olcay ve Ozan Balcı tarafından Taraklı tablosu hediye edildi. Racconello daha sonra, Taraklı Belediyesi'nin Avrupa Türk Federasyonu'nun da katkılarıyla kurduğu restorasyon atölyesini gezerek bilgi aldı.

.
Yayın Tarihi : 22 Mart 2006 Çarşamba 15:51:46
Güncelleme :27 Mart 2006 Pazartesi 16:29:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?