6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Üç kuşakta da gazileri var

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde, 2001 yılında teröristlerce kurulan pusuda boynundan yaralanarak omurilik felci geçiren İsmail Sönmez'in babası Kıbrıs, dedesi de İstiklal Savaşı gazisi. 

Sakarya'nın Kaynarca İlçesi'ne bağlı Kabaklar Köyü'nde yaşayan İsmail Sönmez'in kendisi, babası ve dedesi de gazi. Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde operasyona giderken boynuna isabet eden kurşunla yaralandığını ve omurilik felci geçirdiğini söyleyen İsmail Sönmez, kısmen kullanabildiği ellerinin dışında vücudunun büyük bölümünü hareket ettiremediğini ifade etti. Göğsünden aşağısını ve bacaklarını hissetmediğini belirten İsmail Sönmez, "Yaralandıktan sonra Ankara GATA'da rehabilitasyon merkezine gittim. Ancak bu kadar düzelebildim. Ellerim fazla hareketli değil" dedi. 

Köydeki evinde hayatını sürdüren İsmail Sönmez, zor olmasına rağmen artık içinde bulunduğu duruma alıştığını belirterek, "Ailemin yakından ilgilenmesi benim en büyük şansım. Egzersizlere başlamadan önce böyle nasıl yaşayacağımı bilmiyordum. Doktorların verdiği egzersizleri yapmaya başladıktan sonra kendime güvenim arttı. Şimdi bilgisayarı biraz daha kolay kullanır oldum. Boyun egzersizleri yapıyorum. Kol ve parmaklarımı çalıştırmaya ağırlık veriyorum. Köyün yolları arabamla gezmeye uygun değil. Bu yüzden hareket alanım daraldı. Tek isteğim arkadaşlarımla gezebilmek. O da olmuyor" diye konuştu. 

İstiklal Savaşı gazisi dedesi İsmail Sönmez'le aynı adı taşıyan Güneydoğu gazisinin babası da Kıbrıs gazisi. Baba Zekeriya Sönmez de 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı'nda ayağından yaralanmış ve sakat kalmış. 

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Kıbrıs'a hava indirmesi yapan Kayseri Hava İndirme'de görev alan baba Zekeriya Sönmez, babası İsmail Sönmez'in de İstiklal Harbi Gazisi olduğunu belirterek, İstiklal Savaşı sırasında Mudanya cephesinde savaştığını söyledi. 

Kıbrıs Gazisi Zekeriya Sönmez, "Kıbrıs'a ilk giden birlikteydim. Kıbrıs Savaşı'nda yaralandım. Babam da İstiklal Savaşı gazilerindendi. Oğlum da gazi oldu. Allah'ın takdiri. Yapacak bir şey yok" dedi. Baba Zekeriya Sönmez, üç kuşak gazi olmalarının kendilerine büyük gurur verdiğini söyledi. 

Emekli sandığından bin 300 YTL maaş alan İsmail Sönmez, 85 günde bir kullanmak zorunda olduğu yaklaşık 500 YTL tutarındaki ithal bir ilacın, eczanelerin bu parayı peşin almaları, Emekli Sandığı'nın da 1 ay sonra ödemesi nedeniyle kendisini sıkıntıya soktuğunu ve ilçe Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu'nun bu konuda yardım sözü verdiğini kaydetti.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 17:03:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?