17
Haziran
2024
Pazertesi
GÜNCEL
Belediye Sayfaları

Üniversiteler bilirkişi olmak istiyor

Sakarya'nın Pamukova İlçesi'nde 22 Temmuz 2004 tarihinde meydana gelen, 40 kişinin ölümü, 88 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan hızlı tren kazası ile ilgili olarak, aralarında Boğaziçi ve Hacettepe Üniversiteleri'nin de bulunduğu 6 üniversite, son bilirkişi olarak rapor vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Hızlı tren davasının görüldüğü Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, son celsede kazayla ilgili son bilirkişi raporunun verilmesi için tüm bilgi ve belgeleri "Kaza sonrasında TCDD ve taraflar tarafından hazırlatılan bilirkişi raporlarında görev almayanlardan oluşturacak ekip tarafından incelenmesi" şartıyla Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne göndermişti. 2 çuval dolusu dosya ve bilgileri inceleyen ODTÜ Rektörlüğü, "Bilirkişi olarak görev yapacak uzmanlar kazanın hazırlık soruşturmasında kazayla ilgili hazırlanan raporlarda görev aldılar. Uzman yok" diye tüm delil ve belgeleri iade etmişti.

Bunun üzerine Sakarya Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Oğuz Çelik imzasıyla İstanbul Teknik, Boğaziçi, Yıldız Teknik, Hacettepe ve Sakarya Üniversiteleri'ne gönderilen yazı ile kazayla ilgili uzman bilirkişi olup olmadığı soruldu. Mahkemenin bu yazısına üniversiteler olumlu cevap verdi. Üniversite rektörlükleri, hızlı tren davasında son bilirkişi olarak inceleyip rapor verecek uzmanların bulunduğunu resmi yazıyla gönderdi.

Üniversitelerin yazıları sonrasında, Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 üniversite arasında belirleyeceği üniversiteye kazayla ilgili raporları gönderecek. Hızlandırılmış tren kazası sonrasında, kazanın nedenlerini araştırmak amacıyla TCDD taraflar ve sivil toplum örgütleri tarafından çok sayıda bilirkişi oluşturulmuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2005 Cumartesi 12:09:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?