18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Başbakanın Amerika Seyahati...

Sayın Başbakanımız "ailecek" ABD’ye gitti. Kendisinin karşılanmasında bir protokol skandalı yaşandı. Arkasından G-8 Toplantısına Afganistan, Yemen gibi davetliler ile birlikte katıldı. Toplantıların bitiminde ABD Başkanı Bush Başbakanımıza, “Sen büyük adamsın” dedi. Ondan sonra Başbakanımız ailece Boston’a geçip oğlunun mezuniyet törenine katıldı. Seyahatin bundan sonraki kısmında da Reagan’ın cenaze törenine katılıp, Chicago’da bir sempozyuma katılıp Türkiye’ye dönecek.

Seyahatle ilgili merak ettiğim iki husus var; bunlardan bir tanesi protokol skandalı, diğeri de Boston’a yapılan ziyaretin resmi mi, özel mi olduğu ve masraflarını kimin karşılayacağı.

Hem benim, hem kamuoyunun merakını gidermek için aşağıdaki soruları sordum. Cevaplar gelirse sizinle paylaşırım:

****

Soru Önergesi Metni (1)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorumun Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Doç.Dr. Abdullah GÜL tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 11 .06.2004



Emin ŞİRİN

İstanbul MİLLETVEKİLİ



Başbakanımızın 09.06.2004 tarihinde ABD’ye yapmış olduğu seyahatte, Georgiya’ya varışında, ABD tarafından yapılan karşılama töreninde gelen devlet veya hükümet başkanları arasında, karşılama töreni açısından farklı protokoller uygulandığı ve Başbakanımızın karşılanmasında G-8 ülkelerine uygulanan protokolün bir alt protokolü uygulandığı ve milli marşımızın çalınmadığı anlaşılmıştır.

Sorular:

1- Başbakanımızın ABD’ye varışında uygulanan ve G-8 üyelerinin haricinde kalan işgal altındaki Afganistan ve Irak temsilcileriyle aynı tutulan protokolün farklılık sebebi nedir?

2- Bu farklı protokolden büyükelçiliğimizin önceden haberi var mıdır? Önceden haberi var ise, bu farklı protokolü neden kabul etmiştir? Önceden haberi yok ise, Başbakanımızın varışında uygulanacak protokolün ABD yetkilileri ile görüşülmemiş olması ve Büyükelçiliğimizce gerekli hazırlıkların yapılmamış olması bir eksiklik değil midir?



*******

Soru önergesi metni (2)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 11.06.2004



Emin ŞİRİN

İstanbul MİLLETVEKİLİ



11.06.2004 tarihli basın haberlerinden öğrendiğimize göre, “Erdoğan ailesi Boston’da toplandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, kızları Esra, Sümeyye ve gelini Reyyan Erdoğan ile birlikte Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlayan oğlu Bilal Erdoğan’ın mezuniyet törenine katıldı. Bu arada Başbakan, Boston’da Harvard’daki törende kendine fahri doktora verilen Kofi Annan ile sürpriz bir görüşme yaptı.”

Yine basından öğrendiğimize göre seyahat Başbakanlığa tahsis edilmiş olan uçağın arızalanmış olması dolayısıyla Türk Hava Yolları’ndan kiralanmış büyük bir uçakla yapılmıştır. Başbakan, Georgiya’daki G-8 Toplantısına katılmış, buradan Boston’a geçmiştir. Kendisi bilahare Washington’da Başkan Reagan’ın cenaze törenine katıldıktan sonra, Chicago’ya geçerek bir sempozyumda konuşacaktır.

Bu bilgiler doğrultusunda aşağıdaki sorularıma cevap verilmesini arz ederim.

Soru:

ABD’ye yapılan seyahatin Georgiya ve Washington kısımları Türkiye’nin temsil edildiği resmi ziyaretler olmakla beraber, Chicago ve ama özellikle mezuniyet töreni için gidilen Boston kısmı özel midir, resmi midir? Eğer Boston kısmı resmi bir seyahat değil de özel bir seyahat ise, seyahatin bu kısmının toplam masrafları ne kadardır ve kimin tarafından karşılanmaktadır?
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2004 Cumartesi 00:36:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?