24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Dolaylı dolaysız yolsuzluk... Uzan Grubu ile TMSF anlaşıyor mu?

Dolaylı dolaysız yolsuzluk… Uzan Grubu ile TMSF anlaşıyor mu?



Enerji Bakanlığı’nda olup bitenler gündeme geldi oturdu.

Enerji Bakanlığı’nda olanlar benim için sürpriz değil.



Bugün yaptığım basın açıklamasını sizinle paylaşmak istiyorum.



“1- Zeki Çakan ve Cumhur Ersümer için kurulan ve TBMM Genel Kurulu’nun kabul ederek iki eski Bakanı, Yüce Divan’a sevk kararına temel teşkil eden Soruşturma Komisyonu raporunun 107. sayfasından okuyalım:



“Bakanların imzası ve Oluru bulunmayan ve hatta rıza ve Onayı olmayan herhangi bir muamelenin mevzuatımıza göre tahakkuk etmesi mümkün değildir.



Kaldı ki, 3154 sayılı Yasanın 5. maddesi Bakanların mesuliyetini Bakanlığın tüm faaliyetlerini de kapsayacak şekilde doğrudan bir sorumluluk olarak belirlemiştir. Usulsüzlüklerden bürokratları ya da kurumları mesul tutup Bakan olarak mesuliyetten kaçınmak mer’i mevzuata ve genel hukuk prensiplerine göre mümkün değildir. Burada en başta Bakan olmak üzere kolektif, birbirine bağlı ve teselsül eden bir sorumluluk sözkonusudur.”



Halen basına intikal eden ve yürütülmekte olan 2. Beyaz Enerji ile ilgili olarak Bakan Hilmi Güler’in durumu da aynen bu kapsamdadır ve Hilmi Güler bu soruşturma bitene kadar ya istifa etmeli, ya da derhal Başbakan tarafından açığa alınmalıdır; yani istifa ettirilmelidir.



Soruşturmanın selameti başka türlü tesis edilemez.



2- Adı karışan bütün bürokratların, geçmiş dönemde görevden alınmış olmalarına rağmen bu dönemde ısrarla Başbakan ve Enerji Bakanı tarafından göreve getirilmiş olmaları, Cumhurbaşkanı’nın vetosuna rağmen bu atama ısrarına devam etmiş olmaları dikkate alınmalıdır.



3- Enerji Bakanı hakkında Mavi Akım’la alınan doğalgaz fiyatının her türlü mukavele şartına rağmen, Türkiye’yi 5-6 milyar dolar zarara sokacak şekilde arttırıldığı, suç işlendiği ve kamunun zarara sokulduğu konusundaki Başbakan’a yaptığım suç duyurumu burada tekrarlıyorum.



“Hortumları kestik” diye konuşan Başbakanın şimdi önünde çok ciddi bir imtihan vardır. Eğer Hilmi Güler’i derhal görevden alır ve Enerji Bakanlığı’nda Mavi Akım dahil bütün iddiaları araştıracak bir soruşturma komisyonu teklifine imzayı atarsa, yolsuzluk konusunda belki kaybolan inandırıcılığını kazanma ihtimali doğabilir.



Olanlar bizim için sürpriz değildir. Fernas ile ilgili geçen haziran ayında verdiğim ve Fernas’a ihalesiz iş verildiğine, fiyatın yüksek olduğunu kabul eden cevapları da ek’tedir.”



****

Cem Uzan, bugün (11.02.2005) TMSF’ye Uzan Grubu’nun borçlarının ödenmesi ile ilgili bir teklif verdi. Teklifin detaylarını bilmiyorum ama öğrendiğime göre, ana hatları itibariyle 6 ay içinde bir milyar dolarlık bir ödeme ve arkasından da 12 yılda borçların tamamen ödenmesi.



Uzan, bunların karşılığında elektrik şirketleri hariç diğer şirketlerinin yönetimini istiyor.



Benim bu konuyu çok yakından takip ettiğimi biliyorsunuz. Bugüne kadar Uzan’ın verdiği 9 adet teklifin de TMSF tarafından cevaplandırılmaması, hatta TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün “Sadece bir teklif aldık” demesi üzerine suç duyurusunda bile bulundum. Bugün gelinen noktayı şahsen müspet buluyorum.



Evvela:



- Kamu açısından ve TMSF açısından memnunum. Uzun sıkıştırmalardan sonra, hatta, hukuk dışı zorlamalardan sonra Uzan, önemli bir teklif verdi. Daha doğrusu TMSF iyi bir teklif aldı. Bu teklifin risklerini, teminatlarını ilk altı aylık sürenin makul olup olmadığını bilmiyorum ama teklif önemli ve doğrusu TMSF’nin başarı hanesine yazılmalı.

- Teklif Uzan Grubu açısından da önemli. Çar çur edilip, perişan edilecek bir grup, bu teklifle belki toparlanır. Daha doğrusu inşallah toparlanır da tecrübeleri ile pişmiş, doğru dürüst çalışacak milli bir grup olarak kalır.



Hoş, bu arada Cem Uzan’a bir soracağımız var: Bugüne kadar bankası elinden alınanlar veya banka batıranlara göre verilen bu en iyi teklifi madem verebilecektiniz, bugüne kadar neden beklediniz? Beklemekle ne kazandınız? Bu teklifin verilebilmesi için, Şişli Savcılığı’nın hakkınızda fezleke hazırlaması mı lazımdı? Bakın şimdi Hükümet, “Bastırdık aldık” diyecek. Hakikaten de bu teklif sanki 5020 sayılı kanun ve Savcının hazırladığı fezleke sonucu ortaya çıkmış olacak. Cemil Çiçek de, “Ciğerini sökeriz dedik, bakın nasıl netice aldık” diye böbürlenecek.



- Türkiye için memnunum. 6 ayda bir milyar dolar önemli bir tahsilattır. Ayrıca Uzan Grubu’nun Telsim’i ile, medyası ile, çimentosu ile milli kalması da fevkalade önemlidir.



Bakalım TMSF bu teklife ne diyecek?



Bu arada teklifin kopyasını gördükten ve TMSF’nin teklifi aldığının teyidi elime geçtikten sonra suç duyurusunu geri çekeceğim.


Yayın Tarihi : 11 Şubat 2005 Cuma 21:05:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?