18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Ermeni sorununu kökten çözecek bir teklif...

Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Aslı Aydıntaşbaş bugün çok önemli bir yazı yazmış:

Aydıntaşbaş’ın yazısı Ermeni sorununa yeni bir açılım getirecek bir teklif üzerine...

Ben, kendisine bugün bir mektup yazdım ve mektubumu konunun önemine binaen sizinle paylaşıyorum.

"Bugünkü haber yazın beni çok düşündürdü ve “acaba fırsat mı kaçıyor? Bu işi nasıl canlandırırız?” diye düşündüm.

“Bu ne biçim teklif?” diye verdiğin haber esas itibariyle önemli bir fırsatı da gösteriyor. Haberine göre Ermeniler işgal ettikleri Azeri topraklarının büyük bölümünden çekilecekler, Nahcivan bir koridorla Azerbaycan’a bağlanıyor, Karabağ da bir koridorla Ermenistan’a bağlanıyor.

Bunun yanında barışı getirecek ticari, sosyal, kültürel bir çok tedbir de alınacak.

İşin anahtarı Nahcivan’ı Azerbaycan’a bağlayacak koridordur. Bu koridor Türkiye’yi Orta Asya’ya bağlar.

Doğrusu ben teklifi değerlendirmeye değer buldum. Ani Harabelerinin bulunduğu mıntıkanın Türkiye açısından ne stratejik, ne taktik bir değeri yok. Buranın Ermeni ziyaretlerine açılması için 15 Aralık 2004 Avrupa Parlamentosu kararına da atıf var.

İşin püf noktası şudur:

Eğer Ermeniler Ani Harabelerinin karşılığında verecekleri toprağı Nahcivan-Azerbaycan koridoru olarak kabul ederlerse, yani özetle Ani Harabelerinin bulunduğu bölgenin Ermenistan’a verilmesi karşılığında Nahcivan-Azerbaycan koridoru olursa bu Türkiye açısından mükemmel bile olabilir.

Ben bu öneriyi küçümsemeden bilakis desteklerim. Pek tabii bu anlaşma ile beraber kesin bir sınır anlaşması yapılır. Azeri-Ermeni meselesi hallolur. Ve Azerbaycan’la da ileri derecede anlaşma imzalayabiliriz.

Bürokratlarımızın bu tekliften korkmaları normaldir. Ürkek siyasetçiler de korkabilirler. Hatta benim bu düşüncemi sana yazıyla iletmeme hayret de edebilirler. Ama bu konu tartışılsın ve tarihe not düşülsün diye sana bu mektubu yolluyorum.

Yazıya dökmekten çekinmeyeceğim bir teklifim daha var:

ABD’nin KKTC’yi tanıması karşılığı Kıbrıs’ta Geçitkale Havaalanını da kapsayacak, deniz kıyısında liman yeri olacak koskocaman bir üssün verilmesini destekleriz. İncirlik de NATO üssü olarak kalır.

ABD’li dostlarımızın artık külahı önüne alıp düşünmesi lazım. Günün birinde Türkiye’deki AK Parti Hükümeti gidecek, Mehmet Ali Talatlar’ın da modası geçecek.

Şimdi düşünülecek konu şudur:

Rumlar’ın 2004 referandumunu reddetmelerinden sonra BM’nin Kıbrıs’ı tanımamasını sağlayan 541 ve 550 sayılı kararlarının geçerliliği kalmamıştır. Üstelik Bosna-Hersek tecrübesi, Hoolbrooke’un teşviki ile yapılan Ohaıo Anlaşmalarından sonra ABD, kavgaların bitmesi için Bosna-Hersek modelini kabul etmişti.

Kıbrıs, aynen Yugoslavya-Bosna-Hersek’tir. KKTC tanınmalıdır. ABD de istediği kocaman üssü oraya kurmalıdır.

Dedim ya yazın beni düşündürdü.

40- 50 senedir halledilmeyen meseleler bazı etkin adımların atılmasını icap ettiriyor. Ama gölgesinden korkan bugünkü edilgen hükümetten hiçbir şey olmaz."


Yayın Tarihi : 16 Nisan 2005 Cumartesi 19:41:44
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 19:46:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oğuzhan Gökalp IP: 212.174.131.xxx Tarih : 18.04.2005 13:53:37
Ani harabeleri meselesini bilemem ama Nahcivan - Azerbaycan koridoru önerisini yıllar önce Sayın Bülent Ecevit de öngörmüştü. Yani bu teklif sizden çok önce gündeme getirilmişti. Ama dediginiz gibi bunu uygulayabilecek otorite nerde?...