17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Hükümetin aradığı mali kaynak: Sigayara zam...

Hükümete yakın yazarlar, hükümetin bir çok başarısının beceri kadar şansa dayandığını söylüyorlardı... Derken galiba bu şans döndü. Önce çok elim bir tren kazası ortaya çıktı. Bu kaza için “Hükümetin ayağına dolandı” diyenler de oldu. Derken dünyada ham petrol fiyatları rekor derecede yüksek bir seviyeye çıktı. Bu fiyatlar Hükümeti yeni bir IMF stand by anlaşmasına zorlayan faktörlerin başında geldi.

Artan ham petrol fiyatları Hükümeti mecburi bir kaynak arayışına yönlendiriyor. Bu çerçevede muhtemelen akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam yapılacak.

Ve eğer bu zam yapılırsa akaryakıt fiyatları da dünyanın en yüksek fiyatları olarak rekor kıracaklar! Zaten şu anda 1 dolar 35 cent civarındaki benzinin litre fiyatı ile dünyanın (evet, dünyanın!) en yüksek benzin fiyatına sahibiz...

Hükümete 1- 1.5 sene evvel yaptığımız çağrıyı bugünkü kaynak arayışları çerçevesinde tekrar ediyorum: Kaynak açığınızı akaryakıt zammı ile değil, sigaraya zam ile kapatın!

Bakın, yukarıda söylediğim gibi dünyadaki en yüksek akaryakıt perakende satış fiyatları bizde. Bu yüzden de senede 2- 2.5 milyar dolar olduğu tahmin edilen bir akaryakıt kaçakçılığı ile karşı karşıyayız. Gerek doğu sınırımızda, gerek de Irak sınırda, gerekse denizlerimizden Cumhuriyet tarihinde görülmemiş kadar akaryakıt kaçakçılığı yapılıyor... (Haaa, bu arada da yakalanan akaryakıt kaçakçısı yok!)

Hal böyle iken AB’nin en ucuz sigarasını satıyoruz. AB’de sigaranın paket fiyatları ortalama 5 euro civarında. Yani 8.5-9 milyon TL. Biliyorsunuz, Sağlık Bakanlığımız entresan (!) bir uygulama ile ilaç fiyatlarımızı AB’nin ilaç fiyatlarına eşitledi. Hükümet tutarlı olacaksa aynı uygulamayı sigara fiyatları için de yapmalı ve bir paket sigaraya asgari olarak 2 milyon TL, hatta daha doğrusu ortalama 2 dolar civarında bir zam yapmalı.

Konunun uzmanı bir profesörden aldığım bilgiye göre Türkiye’de ortalama günde 17 milyon paket sigara satılıyor. Yani senede, takriben 6 milyar paket sigara. 1 dolar zam 6 milyar dolar gelir, 2 dolar zam 12 milyar dolar gelir eder. Pek tabii rakamlar bu kadar yüksek olmaz çünkü zam yapılınca sigara satışları düşer. Düşerse iyi de olur. Dünyada bir zehiri ucuz fiyattan satmanın zaten manası yok. Diğer taraftan unutmayalım, senede 20 milyar dolar olduğu söylenen sosyal güvenlik sisteminin yarattığı açıkların takriben 2-2.5 milyar dolarlık kısmı da sigaranın yarattığı hastalıkların tedavisinden ortaya çıkıyor.

Evet, Hükümet mecburi bir kaynak arayışı içinde. Bu kaynak da sigaraya yapılacak takriben paket başına 2 ila 3 milyon TL’lik bir zam olmalı.


Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2004 Salı 14:51:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?