18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Mavi Akım, Hilmi Güler’i hatta Erdoğan’ı bile Yüce Divan’lık yapar...

Tayyip Erdoğan’ın yolsuzlukla mücadele konusunda takiyye yapıp yapmadığı şimdi ortaya çıkacak.

İstanbul Milletvekili Göksal Küçükali hakkında, bir televizyon programında ortaya atılan, hiç bir şekilde doğru olmayan, delilsiz, belgesiz bir iddianın üzerine atlayıp, partiden ihraç etmeye kalkan Tayyip Erdoğan, bakalım Hilmi Güler’in devleti 6.5 milyar dolar zarara sokan Mavi Akım’daki fiyat değişikliği için ne yapacak?

AKP iktidara geldiği günden beri Enerji Bakanı Hilmi Güler’in Mavi Akım konusunda attığı yanlış adımları ve Türkiye’yi zarara soktuğunu defalarca dikkate getirdim. Yolsuzluklarla mücadele etme prensibini güya savunan AKP konuya ilgi göstermedi.

Şimdi bugün, Mesut Yılmaz’ın “Geçen sene yapılan yeni anlaşma ile Mavi Akım’ın fiyatı arttırıldı, Türkiye, bugünkü petrol fiyatlarıyla 5 milyar zarara sokuldu” iddiasına cevap veren Nazlı Ilıcak, Hilmi Güler’in ağzından Mavi Akım’ın fiyatının yükseldiğini teyid etti.

Bugün Başbakan’a aşağıdaki suç duyurusu mahiyetindeki yazıyı yolladım. Başbakan gereğini yapmazsa, evet, günü geldiğinde Yüce Divan’a gider:

***********

Konu: Mavi Akım Doğalgaz Anlaşmasında Yapılan Fiyat Değişikliği ve Türkiye’nin Zarara Uğratılması Konusunda, Enerji Bakanı ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Hilmi Güler’in Çeşitli Suçları İşlediği İddiasının Makamınızın Dikkatine Getirilmesi

Mavi Akım anlaşması diye bilinen anlaşma ile Rusya’dan alınan doğalgazın 1000 metreküpünün fiyatı Kabinenizde Bakan olan Hilmi Güler’in yaptığı pazarlık ile, 109 dolardan 123 dolara çıkartılmıştır. Miktar ise 432 milyar metreküpten 393 milyar metreküpe indirilmiştir.

04.01.2005 tarihli Tercüman Gazetesinde, “Nazlı Ilıcak Mesut Yılmaz’a cevap verdi” başlıklı haberde, Enerji Bakanı Hilmi Güler’e atfen ve ilk defa Hilmi Güler’in ağzından “Mavi Akım’da fiyat yükseldi” ikrarı ortaya konulmuştur. Nazlı Ilıcak ayrıca, “Lehte görülen fiyat indirimleri olmasına rağmen, yapılan pazarlığın Türkiye’nin lehine olup olmadığının gene de araştırılmasını doğru buluyorum” ifadesini kullanmıştır.

Ben bu konuyu aşağıda dökümü bulunan soru önergeleri ve cevapları ile Hilmi Güler’in dikkatlerine getirdim. Yazışmalar dosya olarak ek’tedir.

Özetle:

02.12.2004 tarihli önergeme verilen 7/2189 sayılı cevap yetersiz olduğu için, 19.03.2004’te sorumu yeniledim. Gelen cevaplar yine tatminkar olmadı.

Fiyat formülü ile ilgili 15.12.2003 tarihinde verdiğim soru önergesinin 7/1657-3990 sayılı yazı ile cevap verildi. Bu cevaplar da yetersiz olduğu için, 19.03.2004 tarihinde tekrar yeni soruları sordum.

19.03.2004 tarihinde ayrıca detaylı soruları yönelttim. Yine aynı tarihte, 29.12.2003 tarihli soru önergeme verilen cevaplar yetersiz olduğu için 19.03.2004’te sorularımı tekrar ettim.

06.06.2003 tarihli sorularıma da gelen cevapların yetersizliği dolayısıyla, 17.09.2003’te sorularımı tekrar ettim.

Bütün bu soru önergeleri Türkiye’yi zarara sokacak bir fiyat artışının olduğunu ortaya koydu. Hilmi Güler’in şahsen Gazprom Başkanı Miller ve Gazprom Başkan Yardımcısı Kamarov ile yaptığı görüşmeler sonucu, BOTAŞ Yönetim Kurulu Gazprom ile Tahkime gitme kararını kaldırıp, 19.11.2003 tarihinde Mavi Akım’ın fiyatını yükselten anlaşmayı imzaladı. O tarihte Mavi Akım’dan gelen doğalgazın fiyatı 114 dolar, batı hattından gelen doğalgazın fiyatı 139 dolar, Turusgaz kanalıyla alınan gazın fiyatı 143 dolar idi. Yapılan yeni anlaşma ile her üç kanaldan gelen gazın fiyatı 129 dolar yapıldı. Yani, batı hattında 10 dolar, Turusgaz’ta 14 dolar bir indirim sağlanırken, Mavi Akım’da ise 15 dolarlık bir fiyat artışı verildi. Mavi Akım sözleşmesinde ve TBMM’den geçen anlaşmada yapılan bu işleme cevaz verecek bir hüküm kesinlikle yoktu.

Batı Hattı- Turusgaz ve Mavi Akım anlaşmalarındaki miktarlara bakıldığında, yeni mukavelenin ortaya çıkarttığı kar-zarar hesabı ise mukavelenin yapıldığı 19.11.2003 itirabiyle şu şekildedir:

Batı hattı 10 dolar indirim x 36 milyar metreküp = 360 milyon dolar kazanç

Turusgaz 14 dolar indirim x 110 milyar metreküp = 1 milyar 540 milyon dolar kazanç

Kazanç: 1 milyar 900 milyon dolar kazanç.

Mavi Akım 15 dolar artış x 244 milyar metreküp = 3 milyar 660 milyon dolar kayıp.

Toplam Kayıp: 1 milyar 760 milyon dolar.

Gaz fiyatları uluslararası petrol ve petrol ürünleri fiyatları ile paralel olarak artar ve azalır. 2003 yılında Türkiye’nin aleyhine olarak yapılan bu anlaşmanın, o zamanki petrol fiyatları ile neden olduğu zarar 1.760 milyon dolar iken, zarar, bugün oluşan doğalgaz fiyatları ile 6.500 milyar dolar mertebesine çıkmıştır.

Miktar indirimi meselesine gelince, bu konuda EPDK’nın ve Enerji Bakanlığının kanunen mecburiyeti olduğu halde, oyaladığı ve yapmadığı doğalgaz kontratı ve miktar devirleri zamanında yapılsaydı, bu miktar indirimlerine de hiçbir şekilde gerek kalmayacaktı. Doğalgaz kontrat ve miktar devirlerinin Kasım-2003’te yapılması kanuni mecburiyetti. EPDK, BOTAŞ’ın yürürlükteki bu açık yasa hükmünü yerine getirmemesi nedeniyle müeyyide uygulamak zorunda kaldı. BOTAŞ’ın bu devirlerini gerçekleştirmemesi sonucunda kamu büyük zarara uğramıştır. Bu devirler zamanında yapılmış olsa, BOTAŞ’ın toplam kontratlarının yüzde 20’si, yani 16 metreküpü aşkın bir miktar, özel sektörün elinde olacaktı. Bu konudaki soru önergeleri ve cevapları ek’tedir.

Bunlara ilave olarak, 12.12.2003 tarihinde yazdığım bir mektupta, Sayın Hilmi Güler’e çok açıkça, “Bana, ‘Türkiye’nin menfaatleri açısından verdiğim soru önergelerine cevap vermeyeceğinizi, veremeyeceğinizi, anlaşmaların gizli kalması gerektiğini, fiyat formüllerinin üçüncü şahıslar tarafından bilinmemesi gerektiğini’ söylediniz. Siz, tüccar değil bir bakansınız. Bir milletvekiline, kanuni bir dayanağı yoksa bilgileri vermek mecburiyetindesiniz. Başbakanlığın, AK Parti’nin yolsuzluklarla mücadele iddiası kapsamında bu konuya nasıl eğileceğini büyük bir merakla beklemekteyim” demiştim.

Konuyu, 17.08.2004 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ek’teki dilekçe ile intikal ettirdim. Savcılık makamı bana, 16.09.2004 tarihli cevabında konunun Anayasanın 100, TBMM İçtüzüğü’nün 107. maddesi çerçevesinde ele alınması gerektiği cevabını verdi.

05.08.2004 tarihinde, TBMM Başkanlığına yani Sayın Bülent Arınç’a, “BOTAŞ’ın Mavi Akım alım anlaşmalarının eski ve yeni fiyatlarının, mukavelenin diğer tüm parametrelerini de dikkate alarak karşılaştırmaları için Anayasanın 160. maddesi gereğince Sayıştay’a görev yazısı yazılmasını” talep ettim. Bu talebime, TBMM Başkanı’nın cevap vermesi gerekirken, bir cevap alamadım.

04.01.2004 tarihli Dünden Bugüne Tercüman Gazetesi’nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’e atfen Mavi Akım’daki gaz alım fiyatının yükseltildiği kabul edilerek tekrar iddia edildiğine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in, BOTAŞ’taki alakalı bürokratların, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, görevi suistimal ve Türkiye Devleti hesabına, almaya veya satmaya veya yapmaya memur olduğu her nevi eşyanın alım veya satımında veya pahasında veya miktarında veya yapmasında fesat karıştırma suçlarını işleyip işlemedikleri konularının Başbakanlık Teftiş Kurulu’nca incelettirilmesine, müteakkiben Başkanı bulunduğunuz iktidar partisi Grubunun teklifi ile soruşturma komisyonunun kurulmasına ve delillerin kuvveti dolayısıyla Enerji Bakanı Hilmi Güler’in tahkikat sonuçlanana kadar görevinden alınmasına; bu konularda makamınızca acilen tedbir alınmadığı takdirde Makamınızın da mesuliyete ortak olacağını arz ederim."


Yayın Tarihi : 4 Ocak 2005 Salı 15:40:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?