23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Milletvekili sayısını azaltalım, maaşlarını arttıralım...


Milletvekili maaşları meselesi ortaya çıkınca millet en popüler konusunu bulduğu için fevkalade hareketleniyor.



Milletvekillerine saldırmak, yüksek maaş aldıklarını söylemek çok popüler bir medya sporu. Bayılıyoruz milletvekillerine bağırıp çağırmaya.



Milletvekillerinin gelirleri kesinlikle artmalı. Bu artış, maaş zammı olabileceği gibi, AK Parti Milletvekili Resul Tosun’un önerdiği şekilde, diğer bütün kamu görevlerinde yapıldığı gibi görevinden kaynaklanan lojman, seyahat ve iletişim giderlerinin karşılanması şeklinde de olabilir.



Ama bu konunun sadece gelir artışı şeklinde ele alınmasını da son derece sakat buluyorum. Bu konu beşli bir paket içinde ele alınmalı ve bir reform niteliği taşımalı. Bu paketin bütün ayakları bir arada ele alınmazsa kimse kusura bakmasın ama bugünkü maaş bile milletvekillerine fazla.



Bu paketin 5 ayağının şöyle olması lazım:



Birinci ayak; milletvekili sayısının azaltılması. TBMM’nin, komisyonların çalışabilmesi için 450 milletvekili fazlasıyla yeterli. Bilemediniz 500 milletvekili yeterli.



İkinci ayak; mutlaka bir etik kanunu çıkartılması ve milletvekilliği yapanların, milletvekilliği yaptığı sürece başka hiçbir işle uğraşmamasının temin edilmesi. Tabii, bu etik kanununun içinde hediye alımı gibi konular da düzenlenmeli.



Üçüncüsü; siyasi konular dışındaki dokunulmazlık sınırlandırılmalı.



Dördüncüsü; içtüzük değiştirilerek milletvekillerinin gerek kanun yapımında, ama özellikle denetimde daha aktif ve daha yetkili olabilmeleri temin edilmeli.



Beşincisi de, ilk dört hususun gerçekleşmesi kaydıyla milletvekillerinin gelirlerinin

hakikaten arttırılması. Eğer milletvekillerinin gelirlerinin arttırılmasını ilk dört ayaktaki ön şartlarla beraber yaparsak, bırakın kamuoyunun tenkit etmesini, bilakis bir reform olarak nitelendirilecek bu faaliyet milletin takdirini kazanacak ve alkışlanacaktır.



Benim çalışıp çalışmadığımı veya samimi olup olmadığım herhalde görüyorsunuz. Milletvekiline hücum etmek moda olmamalı. Milletvekilinden çalışması beklenmeli ve karşılığı da verilmeli.


Yayın Tarihi : 30 Haziran 2005 Perşembe 01:10:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kenanmattaogullari IP: 193.173.83.xxx Tarih : 1.07.2005 13:20:52
Cok guzel bir fikir bu kadar millet vekilinin ne isi var orada ekonemiyi duzeltelim derken maaslardan batiyoruz hepsininde ozel masraflari yeter artik dunyanin hic bir yerinde bu kadar vekil yoktur birde su oglen mesaileri kaldiralim cok zarar ediyor ekonemiz nedenmi derseniz avrupada hic bir yer kapanmaz oglemesaisi icin biri gelir oburu gider yemegine cok butceye faydali olur o da neyin nesi 1 saat 1,30 saat olmaz avrupanin akilli planlarini yapalim kotu planlarini degil selamlarimla hollandadan