22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Ortadoğu ve ABD ilişkileri acilen Meclis’e gelmeli..

Sayın Deniz Baykal ve Sayın Mehmet Ağar’a bir mektup yolladım. Mektubu sizlerle paylaşıyorum. Hükümet, bir taraftan kükrüyor, diğer taraftan Hakkari’deki depreme duyarsız kalan Başbakan, 5 günlük deprem turuna Güneydoğu Asya’ya gidiyor. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Çin’de. Buna mukabil Ortadoğu’da yer yerinden oynuyor.

****
Sayın Deniz Baykal, Sayın Mehmet Ağar

Muhterem Başkanlar,

Bir bağımsız milletvekili olarak, Türkiye’yi çok yakından alakadar eden ve ancak sizlerin etkin katkıları ile TBMM gündemine taşınabilecek bir hususu dikkatlerinize getirmek istiyorum:

“Irak, Ortadoğu ve ABD münasebetleri için TBMM’de bir genel görüşme açılması”…

Zat-ı alileriniz çeşitli konuşmalarda bu konuları dikkate getiriyorsunuz. Son 5-6 günlük gelişmeler konunun çok büyük önem ve aciliyet kazandığını gösteriyor. Dün ABD Meclisinde senelik konuşmasını yapan ABD Başkanı George Bush, neredeyse Suriye ve İran’a ültimatom veren bir tavır takındı, İran halkını da isyana teşvik etti. Irak’taki seçimle ilgili gelişmeleri de “müthiş bir başarı” olarak takdim etti. Seçim ve Kerkük’le ilgili kaygıların iletildiği ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı da açıkça, “Irak bağımsız bir ülke siz ne karışıyorsunuz? cevabını verdi. Kerkük’ün kendi kontrollerine geçmesi ile bağımsızlık için lüzumlu olan maddi kaynaklara kavuşacak olan Kuzey Irak Kürtler’i seçimden sonra neredeyse bağımsızlıklarını kutluyorlar.

Geçen hafta Hükümet’ten önce konuşan silahlı kuvvetlerimiz, Genelkurmay İkinci Başkanımızın basın toplantısıyla, iç ve dış politikanın neredeyse sınırlarını çizdi. Silahlı kuvvetlerimizden sonra konuşmaya başlayan Başbakan, Irak’ta ABD’nin tutumunu, tavrını ve aldığı neticeleri tenkit etti. Başbakan Yardımcımız da Çin’de, Amerika’nın Irak’taki hatalarının altını çizdi.

Irak’ta bulunan ABD Silahlı Kuvvetleri Komutanının ziyaretinde görüşülenler, Türkiye’de bulunmasına rağmen Türkiye’ye karşı sert beyanlarda bulunan ABD Savunma Bakanı Müsteşarı ile yapılan görüşmeler konusunda Meclisimizdeki muhalefet partileri ve bağımsız milletvekilleri tamamen devre dışıdır ve bilgilendirilmemektedir. Keza, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’nin yapacağı ziyarette durum farklı olmayacaktır. Kurulduğundan beri Dış politikada inişli çıkışlı bir çizgi izleyen Hükümet, Ortadoğu ve ABD münasebetleri konusunda TBMM’den tamamen kopmuş vaziyettedir.

Zat-ı alilerinizden konuyu mümkünse müştereken, Türkiye’nin şu anda milli hassasiyetlerine, hükümetin aksine dikkat eden iki siyasi lideri olarak, bir genel görüşme talebi ile gündeme taşımanızı arz ederim.

Hürmetlerimle. 03.02.2005


Yayın Tarihi : 3 Şubat 2005 Perşembe 18:22:41
Güncelleme :3 Şubat 2005 Perşembe 19:34:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?