19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Sn. Ertuğrul Yalçınbayır’ın çok önemli bir görüşü

TBMM’nin, hukuk devletine saygısıyla temayüz eden tecrübeli milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) ile ilgili dikkate alınması gereken bir görüşü var.
Sayın Yalçınbayır diyor ki:

BOP’un ana fikirleri fevkalade doğru fikirler. Ortadoğu’nun, Avrasya’nın, Kuzey Afrika’nın demokratik bir hukuk devleti olması; serbest rekabetin ve serbest piyasa şartlarının uygulanabildiği ekonomiler haline gelmesi, şeffaflaşmaları önemli ve hepimizin takdir edeceği hedefler.

Ancak, bu programı isteyen yanlış. Bu programı ortaya ABD koyunca, hemen her ülkede çok ciddi olarak haklı tereddütler uyanıyor.

Ayrıca, bu programın uygulanması için “uygulayıcı araç” olarak NATO’nun seçilmesi de yanlış. NATO, askeri bir organizasyon. Demokratikleşme, hukuk devleti ve şeffaflaşmanın oturtulması için öncelikle bir askeri organizasyonun tercih edilmesi önemli bir tenakuz yaratıyor. Evet, BOP’un en önemli amaçlarından biri terörü ortadan kaldırmak. Ama terörü ortadan kaldıracağım diye askeri teşkilatları önplana çıkartırsanız, terörün sebeplerine inilemeyeceği için netice alma ihtimali de olmaz.

Bunun için yapılması gereken BOP diye adlandırılan ve esası terörle mücadele, demokratikleşme, hukuk devleti, şeffaflaşma, sosyal adalet, kalkınma, serbest rekabet ve serbest piyasa olan programı, muhakkak surette ilgili ülkelerin de katılımıyla bir “Birleşmiş Milletler” kararı haline getirmek. Ancak, konu olan ülkeler böyle bir karara iştirak ederlerse, mesele ABD’nin hegemonyasından ve askeri bir organizasyonun kontrolünden çıkarsa inandırıcı olur. NATO da ancak BM’nin kontrolu altında bu programın terörle mücadeledeki askeri ayağı olabilir.

Çok önemli ve doğru bir teklif.

Sayın Yalçınbayır ayrıca yeni Bursa Gazetesi’nde yazdığı iki yazıda şiddet-terör-savaşla mücadele için BM’nin ciddi bir eğitim programı ortaya koymasını ve önümüzdeki 5 yılı bu eğitim programının uygulanacağı 5 yıl olarak hedeflemesini teklif ediyor.

Sayın Yalçınbayır’ın bu teklifini Hükümetimiz ve Dışişlerimiz benimser ve bir teklif olarak ortaya koyarsa Türkiye ortaya çok özgün ve makul bir politika belirlemiş olacaktır. .

Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2004 Cumartesi 14:32:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?