19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

TÜPRAŞ İçin Suç Duyurusu

Bugünkü konumuz TÜPRAŞ ihalesi.

TÜPRAŞ’ın satılması ile ilgili olarak yapılan ihalenin yanlışlıklarla dolu olduğunu müteaddit yazı ve konuşmalarda anlatmaya çalıştık, Hükümeti ikaz ettik, Hükümet işine gelmeyen bir çok konuyu olduğu gibi bu konuyu da duymamazlıktan geldi.

Doğu Perinçek, Kemal Unakıtan’ın bu konuyla ilgili olarak çok ciddi bir rüşvet aldığı iddasını ortaya attı ve “Beni, hakaretten mahkemeye verin, o zaman bende rüşvetin belgelerini açıklayacağım” dedi. Kemal Unakıtan ne dava açtı, ne de cevap verebildi.

Derken, Petrol İş Sendikası’nın büyük gayreti ve dikkatli çalışmasıyla açtığı davada Ankara 10. İdare Mahkemesi, ihale ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkemenin kararı bütün kamu görevlilerinin okuması gereken nitelikte ve kapsamda.

Ekonomi uçağının tirbülanstan etkilenmeyeceğini iddia eden, kendisini becerikli ve başarılı başpilot ilan eden, hortumları kestiğini söyleyen ama bir tek hortumu açıklayamayan Recep T. Erdoğan’ın, bu kararı (okumayı pek sevmez ama) okuması, ayrıca Kemal Unakıtan ve Ali Babacan’a da okutturması lazım.

“Özelleştirmeye evet ama peşkeşe hayır” diye uğraşıp duruyoruz. Milletin malı, "IMF istedi, “Usta Pilot” Recep T. Erdoğan söz verdi, Kemal Unakıtan Tataristan’ı ziyaret etti” diye satılmaz. Yanlış karar Bağdat’tan döner...

İş orada da kalmaz. Yapılan usulsüzlüklerin hesabını yargı bir gün sorar...

Ben konuyla ilgili olarak bugün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına aşağıda metnini verdiğim suç duyurusunda bulundum. Suç duyurusunun içinde görevleri itibariyle maaselef Ali Coşkun ve Binali Yıldırım da var. Keşke bir dayanışma ruhu içinde imza atmadan neye imza attıklarına baksalardı da, bu iki dostumun ismini koymasaydım.

İktidardaki dostlarımız basının övgülerine pek kanmasınlar. İktidardaki insanların nasıl pohpohlandığını, iktidardan düştükleri zaman nasıl unutulduklarının örneğini bugünkü Yeni Şafak’ın Medya Kronik bölümünde bulabilirler. 

”Keser döner, sap döner, gün gelir hesap döner” ....

****

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

Konu: TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesi ihalesi ile ilgili olarak; Özelleştirme Yüksek Kurulu Üyeleri, Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, Devlet Bakanı Ali BABACAN, Maliye Bakanı ve Özelleştirmelerden Sorumlu Bakan Kemal UNAKITAN, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali COŞKUN, Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM ile, Özelleştirme İdaresi Sorumluları ve TÜPRAŞ Özelleştirmesi İhale Komisyonu Üyeleri hakkında suç duyurusu...

TÜPRAŞ’ın yüzde 65.76 oranındaki kamu payının özelleştirilmesi ile ilgili olarak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 13.01.2004 tarihinde sonuçlandırdığı ihalenin iptali istemiyle Petrol İş Sendikası tarafından Ankara 10. İdare Mahkemesi’nde açılmış olan Esas No: 2004/293 davada Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Mahkeme bu kararında; Özelleştirme İdaresi tarafından alınan kararın:

- Açıkça hukuka aykırı olduğunu, uygulanması durumunda ileride giderilmesi güç zararlara yol açacağını,

- İhalede, İhale Komisyonu’nun takdir yetkisinin mutlak ve sınırsız olmadığı, idarelerin tüm eylem ve işlemlerinde kamu yararını ve hizmet gereklerini gözeterek işlem tesis etmesi gerektiği, idarenin ihale yoluyla özelleştirilecek kamu varlığının en yüksek bedel ile satışını sağlamak amacıyla kamu yararı ve ülke çıkarlarını gözetmek mecburiyetinde olduğu; dolayısıyla ihalenin pazarlık görüşmesine geçilmeden sonuçlandırılmasının kamu yararı ve hukuka aykırı olduğunu,

- İhaleye katılanlar tarafından verilecek tekliflerin şartsız olması gerekir iken, ihaleyi kazandığı ilan edilen şirketin teklifinde dört adet şart olduğu ve idarenin buna rağmen ihaleyi sonuçlandırdığı,

- Rekabet Kurulu’nun 29.01.2004 gün ve 04/09/7719 sayılı kararındaki mevcut karşı oylardan gerek satış işlemi yapılan şirkete, gerekse yapılan ihalenin esasına ilişkin bir çok eksikliğin ortaya konulduğu

belirtilmiştir. Kararın fotokopisi ek’tedir.

Ayrıca tarafımdan bu konuyla ilgili Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Özelleştirmelerden sorumlu Bakan Sayın Kemal Unakıtan’a vermiş olduğum soru önergelerinde konudaki usulsüzlüklere dikkat çekilmiş; verilen cevaplar, tatminkar olması bir tarafa, yapılan ihaledeki usulsuzlüğü ve görevi ihmali açıkça ortaya koymuştur. Soru önergeleri ve verilen cevaplar ek’tedir.

Yukarıda verdiğim bilgiler kapsamında, tahkikatı daha da genişletmeniz temennisiyle:

1- Cezai açıdan:

TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesi ile ilgili İhale Komisyonu üyeleri,

Özelleştirmeden Sorumlu Bakan Kemal Unakıtan,

Usulsüz olduğu anlaşılan bu kararı onaylayan Özelleştirme İdaresi Yüksek Kurulu Üyeleri, hakkında, görevi ihmal, görevi suistimal, ihaleye fesat karıştırma ve diğer ilgili kanun hükümleri çerçevesinde suç duyurusunda bulunuyorum.

2- Cezai konulardan ayrı olmak üzere, (ve dokunulmazlık kapsamının dışında kalan kısımlar açısından) maddi yönden ihalenin yürütülmesinin durdurulması dolayısıyla Hazine’nin ortaya çıkacak zararlarının tazmini, Özelleştirme İdaresi’nin yürütmesi durdurulan ihalesinin masraflarının tazmini, kamu zararının tazmini açılarından ilgililerin maddi sorumluluklarının tespiti ve müsebbiplerinden tazmini bakımından ayrıca suç duyurusunda bulunuyorum. 25.05.2004

Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2004 Çarşamba 03:47:35
Güncelleme :26 Mayıs 2004 Çarşamba 03:53:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?