1
Haziran
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Efsanevi Türk casustan Türkiye’nin Ermeni gafleti

Aydın Ulun, Soğuk Savaş döneminin en “gözü pek” ajanları arasında sayılan ve tüm zamanların bilinen tek Türk casusu olan Hüseyin Yıldırım’ın anılarını bir kitapta toplamış.


Kitabın adı, KOD ADI BLITZ: SOĞUK SAVAŞTA BİR TÜRK CASUS.


* * *


Soğuk Savaş yıllarında, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki muvazzaf görevinin ardından iş bulmak için gittiği Almanya’da o zamanki Doğu Alman istihbarat örgütü STASI tarafından devşirilen Yıldırım, bir Truva atı gibi Berlin’deki Amerikan istihbaratının içine sokulur.


ABD ve Doğu Almanya istihbarat örgütleri arasında “ikili oynayarak” dünya çapında bir casus olan ve “sızdırdığı önemli belgelerle ABD’ni 2.5 milyar dolar zarara uğratmak” suçundan ABD’nde idamla yargılanan ve 15 yıl hapis yatan bir Türk’ün hayat hikayesinin anlatıldığı kitapta, günümüz olaylarının seyrine dair izler de bulmak mümkün.


* * *


Bugünkü Ermeni ve PKK meselelerinin tohumlarının, o zamanki istihbarat örgütlerince nasıl serpildiğini ve Türkiye’nin akıl almaz gafletlerini kitaptaki röportajdan ve Yıldırım’ın verdiği cevaplardan aktaralım:


-Beyrut’ta o dönemlerde (1960) ASALA’nın temelleri mi atılıyordu acaba?


-Soğuk Savaş döneminde Türkiye’deki anarşik olayların dışarıdan desteklendiğine dair büyük şüphe vardı, tabii. Eldeki raporlar, kaynak ve finans olarak dönemin Sovyetler Birliği’ni gösteriyordu. Ermenileri kullanıyorlardı.


-Beyrut’ta Ermenilerle temasınız oldu mu?


-Tabii. Özellikle onlarla yakın temasa geçtim. Biraz da Ermenice biliyordum. Ama zaten oradaki Ermenilerle hep Türkçe konuşuyorduk. Ben bilhassa Beyrut’taki Ermenilerle temasa geçmiştim…


-Nasıl oldu bu?


-Türkiye’den kaçıp geldiğimi söyledim. Bu çok hoşlarına gitti tabii. İnandılar. Onlar da belli ki böylelerini arıyorlardı? Hep beraber Türkiye’nin aleyhine atıp tutuyorduk. NE YAPIP EDİP, ERMENİ KATLİAMINI DÜNYAYA KABUL ETTİRECEKLERİNİ SÖYLÜYORLARDI. Ben de bunlara katılıyordum tabii. Öyle olması gerekiyordu. Düşünün, 60’lı yıllarda benimle bunlar konuşuluyordu. Bugün Ermeni sorununun geldiği yere bakın! BUNLARIN HEPSİNİN İLGİLİ YERLERDE RAPORLARI TA O TARİHLERDE VARDI… Hey gidi Türkiye’m hey!

Yıldırım’ın anılarında, Türkiye’nin, ABD ile ilişkilerinden tutun da PKK meselesine kadar, yakın tarihine ışık tutacak başka gerçekler ve Türkiye’nin düşmanlarının karşısında daldığı “derin uykuya” da yer verilmiş.

Okuyunca size de “Hey gidi Türkiye’m hey!” dedirtecek o detaylar, bir dahaki sefere!

Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 09:45:25
Güncelleme :22 Aralık 2008 Pazartesi 10:04:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
darto IP: 85.108.12.xxx Tarih : 3.01.2009 09:33:26

Bu kaynaktan içenin yüreği tunç olur . Türk'e kefen biçenin , ölümü korkunç olur .