23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Üreticinin umudu tükendi

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin, üreticinin bu yıl başta buğday olmak üzere, mısır, pamuk, soya ve yer fıstığının yanı sıra narenciyede umduğunu bulamadığını, yeni yıla da umutsuz girdiğini söyledi.

Tekin, yaptığı açıklamada, narenciye üreticisine 5 yıl önce 100 cent teşvik primi verilirken, bugün greyfurta 30 cent, limona 50 cent, portakal ve mandalinaya da 40 cent sözü verildiğini, ancak ödemelerin hala yapılmadığını belirterek, "Şimdi bu primler ne zaman verilecek bilmiyoruz. Hükümet, 'Ben sana bunu veriyorum' dediği zaman hemen ödemeli. Yoksa hiçbir cazibesi olmaz. 'Çiftçinin durumu iyi diyenler' yalan söylüyor. Böyle konuşanlar, icra dairelerine gidip baksınlar. Kaç tane çiftçinin haciz davası var öğrensinler" dedi.

Üreticilerin ne prim, ne destekleme istemediğini, sadece hakkı olan yeterli taban fiyatın verilmesini istediğini söyleyen Tekin, "Hala pamuk, soya, ayçiceği, yer fıstığı primleri ödenmemiş. DGD'de geçen yıldan kalan 6 milyon lira duruyor. Bu yıl ne verecekleri de belli değil. Muameleler Eylül başında tamamlandı. Hala ses seda yok" diye konuştu.
Çiftçiye mısırda, buğdayda, pamukta verilen taban fiyatların tam bir hayal kırıklığı yaşattığını ifade eden Tekin, şöyle devam etti:

"Fiyatı düşük tutup, sonra da 'destek veriyorum' demek dürüstlük değildir. Çiftçi zaten faize boğulmuş. Her şeyi veresiye alıp, ekiyor. Pahalı üretiyor, ucuza satıyor. Böyle daha nereye kadar gidecek ? Çiftçinin büyük bölümü yine buğday ekti, ama önümüzdeki yıl ne alacağı belirsiz. Girdi fiyatları hala yükseliyor. Mazotun, gübrenin, ilaç ve tohumun fiyatları sürekli artıyor. Üreticinin ürünü elinde kalıyor. Bu tablo düzelmezse önümüzdeki sene de karanlık." 

Üreticinin pahalı üretip, ucuz satarak hiçbir yere varamayacağını, yeni yılda hükümetten öncelikle primlerini bir an evvel ödemesini, açıklanan desteklerin de en kısa sürede verilmesini beklediklerini söyleyen Tekin, "Çiftçi bugün belki de Cumhuriyet tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. Ahkam kesmeye gerek yok. Ziraat Bankası, Çukobirlik, Tarım Kredi Kooperatiflerinin istatistikleri ortada. Borç ödeyen çiftçi yok. Çünkü, parası yok" açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2005 Cuma 10:38:58
Güncelleme :6 Haziran 2006 Salı 17:53:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?