22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Açıkta itlafla hastalık önlenmez

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni (Hayvansal Üretim) Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin Aksoy, Türkiye genelinde tehlike gösteren kuş gribi hastalığının önlenmesi için önerilen köy tavuklarının ortadan kaldırılması fikrinin akılcı olmadığını söyledi. Aksoy, Avrupa Biriliği (AB) sürecinde Türkiye'yi tavuk yetiştiriciliği konusunda düzenlemelerin beklediğini kaydetti.

Kuş gribinin önlenmesi çabaları içinde yer alan açıkta tavuk yetiştiriciliğinin önlenmesi düşüncesine karşı çıkan Doç. Dr. Tülin Aksoy, ülke genelinde köy tavuklarının ortadan kaldırılmasının kuş gribi hastalığını önlemeyeceğini söyledi. Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi'nde yaşanan kuş gribi vakasına değinen Doç. Dr. Tülin Aksoy, "Kuş gribinin ortaya çıkmasında tavukların etkisi olmuştur. Tavuktaki hastalık dikkatsizlik sonucu onunla oynayan çocuklara geçmiştir ve çocuklar bir süre sonra ölmüştür. Ancak köy tavuklarının tamamen ortadan kaldırılması ne mümkündür ne akılcıdır ne de bunu yaptıktan sonra hastalıktan kurtulmak mümkündür" dedi.

Konuşmasına Hollanda örneğini vererek devam eden Aksoy, "Hollanda'da köy tavukçuluğu yok fakat açıkta tavuk yetiştiriciliği var. Buna rağmen kuş gribi vakası Hollanda'da da gözüktü. Hollanda açıkta tavuk yetiştiriciliğini bir süre kapalı mekanlarda yaparak hastalıktan kurtuldu" diye konuştu.

Köy tavukçuluğunun Türkiye'de kırsal alanda bir yaşam biçimi olduğunu belirten Aksoy, bu sebeple köy tavukçuluğunun tamamen yok edilmesinin söz konusu olmaması gerektiğini ve bunun kırsal alandaki dengeyi bozacağını öne sürdü.

Türkiye'de yaşanan kuş gribi salgınının daha fazla yayılmasını önlemek için çözüm önerilerinde bulunan Doç. Dr. Aksoy, özellikle endüstri bölgelerinin çevresinde bulunan köylerdeki tavukların aşılanması ve tavuk yetiştiricilerinin eğitilmesi gerektiğini vurguladı.
Avrupa'da hayvan haklarına yönelik ciddi hassasiyetlerin olduğunu ifade eden Aksoy, "Avrupa'daki insanlar hayvan refahını önemsiyor. Etinden, sütünden ve yumurtasından yararlandıkları hayvanların mutlu olmasını ve acı çekmeden yetiştirilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Bu hassasiyet öyle bir noktaya geldi ki Avrupa'da kanun ve yönetmelikler çıkarıldı. Bunlarla gereği hayvanların doğayla daha iç içe olabileceği sistemler geliştirildi" açıklamasında bulundu.

Tavuk yetiştiriciliği konusunda Türkiye'yi AB sürecinde bazı düzenlemelerin beklediğini vurgulayan Doç. Dr. Aksoy, "2012 yılında günümüzde kullanılan kafesler kullanılamayacak. Kafeslerin özellikleri değişecek ve hayvanların daha rahat yaşayabilecekleri düzenlemeler getirilecek. AB'ye girmesek bile yetiştirdiğimiz tavukları Avrupa'ya satmamız için getirilecek bu kurallara uymamız gerekecek" dedi.

.
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2006 Pazar 11:27:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?