21
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Antalya'nın elektrik sorunu görüşüldü

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 8. Meslek Komitesi'nin Eylül Ayı Olağan Toplantısı'nda Antalya'nın elektrik sorunu masaya yatırıldı. ATSO Meclis Başkanı Salim Güllüpınar'ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karaman, TEDAŞ Müessese Müdürü Abdullah Uyar, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Acar, Komite Üyesi Mehmet Kıldır, Genel Sekreter Arifhan Gazel, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayri Güngör, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Antalya Şube Başkanı Yusuf Akçay katıldı.

Toplantıda konuşan ATSO Meclis Başkanı Salim Güllüpınar, Antalya'nın enerji sorununun ATSO'nun öncelikle takip ettiği konular arasında ilk sıralarda yer aldığını söyledi. ATSO olarak gerek Başbakan ve bakanlar, gerekse TEDAŞ ve TEİAŞ Genel Müdürleri nezdinde girişimlerde bulunduklarını anlatan Güllüpınar, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen'in 5 Ocak 2005 tarihinde TOBB tarafından düzenlenen Başbakan ve bakanların iştirak ettiği Bölge İstişare Toplantısı'nda konuyu bir kez daha gündeme getirdiğini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından gerekli talimatlar verilerek bütçe imkanlarının dışında tahsis edilen ilave ödeneklerle 2005 yılı yatırım bütçesinin 13 trilyondan 30 trilyon liraya çıkarıldığını, ayrıca Antalya'da TEİAŞ Müdürlüğü kurulduğunu kaydetti.
Antalya'daki enerji sorununun temelinde 1992 yılında bölgede elektrik imtiyazına sahip grubun devir anlaşmasına rağmen gerekli yatırımları yapmamasının yattığını belirten Güllüpınar, sanayi ve turizm yatırımlarında yaşanan aşırı artışın sıkıntının büyümesine yol açtığını söyledi.

Antalya'daki elektrik enerjisi dağıtımı ve üretimi konusunda bilgi veren TEDAŞ Müessese Müdürü Abdullah Uyar ise sanayi ve turizm alanında yatırımların artması sonucu, Antalya'nın enerji ihtiyacının her yıl yüzde 15-20 oranında yükseldiğini bildirdi. Özellikle yaz aylarında elektrik kesintileri ve voltaj düşüklüğünün yaşandığı, yine Haziran-Eylül ayları arasında elektrik talebinde büyük bir artış olduğunu ifade eden Uyar, "Aşırı sıcaklarda talep artıyor. Bunu karşılayamadığınız zaman voltaj düşüyor. Bu sıkıntılar yaz aylarında oluyor. Sorunları birden çözmek mümkün değil. Antalyalılar'a daha kaliteli hizmet vermek için çalışıyoruz" dedi.

Gazipaşa, Alanya Mahmutlar, Alara, Serik ve Gündoğdu da 2. trafo kurmayı planladıklarını vurgulayan Uyar, elektrikte kayıp kaçak oranını son 3 yılda yüzde 28.5'den yüzde 10'a indirdiklerini, bu rakamı bu yıl tek haneye düşürmeyi hedeflediklerini de söyledi. Toplantıda, Antalya, Kumluca, Alanya ve Manavgat Ticaret ve Sanayi Odaları'nın kendi bölgelerindeki sorun ve çözüm önerileri içeren bir rapor hazırlamasına ve daha sonra bu odaların başkanlarının biraraya gelerek, ilgili kurumlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmasına karar verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 15:58:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?