21
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Antalya'nın havası temiz

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan talep edilen mobil hava kirliliği ölçüm cihazının bir haftadır yapmış olduğu çalışmaların sonuçları açıklandı. Antalya'daki hava kirliliğinin insan ve çevre sağlığını tehdit edecek boyutlarda olmadığı bildirildi.

Yapılan açıklamaya göre, Antalya'da yaşanan hava kirliliği standartların üzerine çıkmıyor. Bugüne kadar yapılan ölçümlerde saatlik olarak elde edilen en yüksek kükürt dioksit (SO2) oranının 70-80 mg/m3 olduğu kaydedildi. Kısa vadede (anlık) yapılan ölçümü ifade eden bu değer, Hava Kalitesini Koruma Yönetmeliği'ne göre kabul edilebilir bulunuyor. Yönetmeliğe göre bir metreküp havanın içindeki 150 mikrogram kükürt dioksit sınır değer olarak kabul ediliyor. Antalya ortalamasının 40-50 mg/m3 SO2 olduğunu ifade eden uzmanlar, "Kış sezonunda bunu yakalamak başarıdır." diyor.

Öte yandan, Antalya'da ölçülen en yüksek partikül oranı ise 120 mg/m3 olarak duyuruldu.

Çevre ve Orman İl Müdürü Mine Kara ile Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Daire Başkanı Ahmet Günay, düzenledikleri ortak basın toplantısı ile Antalya'daki hava kirliliği hakkında bilgi verdi. Mobil ölçüm cihazının bir haftadan bu yana Kepez bölgesinde yaptığı ölçümleri değerlendiren Ahmet Günay, "Antalya'da insan ve çevre sağlığını tehdit eden bir hava kirliliğinden bahsetmemiz mümkün değil. Bakanlığın, Avrupa Birliği'nin ve Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri ile karşılaştırılınca havamız temiz. Ciddi bir sağlık sorunu oluşturacak değer yok." dedi.

Antalya'da ölçüm sonrası elde edilen verilerin kabul edilebilir değerleri aşmadığı bilgisini veren Günay, insanları rahatsız eden kirliliğin nedenini ısınma alışkanlığının değişmesine bağladı. Ekonomik kaygılar nedeni ile Antalyalıların kömür yakmaya başladıklarını belirten Günay, "Geçen yıla oranla kömür kullanımında ciddi artış var. Antalya Valiliği ile birlikte büyükşehir belediyemizin dağıttığı kömür miktarı 33 bin ton civarında. Geçen yılın ekim ayına göre yüzde 58, Kasım dönemine oranla yüzde 82 artış olmuş." diye konuştu.

İstatistikler de son 10 yıl içerisinde meydana gelen bu artışı doğrular nitelikte. Büyükşehir Belediyesi tarafından 1995 yılında 4 bin 860 ton kömür dağıtılırken, geçen yıl bu rakam 23 bin 254 tona yükselmiş. Hava kirliliği ölçümlerinin daha sağlıklı yapılabilmesi için Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yeni ölçüm cihazları alacağını duyuran Günay, "2005-2006 kış dönemi kirlilik seviyesini alınacak 3 hava izleme cihazı ve bir mobil araç ile ölçeceğiz. Bu cihazlarla daha doğru ölçümler yapılacak. Önümüzdeki kış bu cihazlarla Antalya'nın havasını göz altında tutacağız." şeklinde konuştu.

Mobil ölçüm cihazının Kepez Belediyesi önünde konuşlandırılması yönündeki eleştirileri cevaplandıran Mine Kara ise şunları söyledi: "En fazla kömür tüketimi Kepez bölgesinde. Ayrıca bu araç elektrik ile çalışıyor, gezemiyor. Bu nedenle Kepez Belediyesi önüne konuşlandırıldı."

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 15:53:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?