21
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

ATSO'dan eğitim semineri

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD), Antalya Ziraat Mühendisleri Odası ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğinde ve Akdeniz Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (AKÜNSEM) koordinatörlüğünde yapılan "Topraksız Kültür Sebze Üretimi Sertifika Programı" başladı.

Antalya tarım sektör mensuplarına yönelik olarak gerçekleştirilen eğitimin ilk gününe 4 kurumun temsilcileri de katılarak birer konuşma yaptı. Toplantıya, ATSO adına katılan Yönetim Kurulu üyesi Ali Rıza Akıncı yaptığı konuşmada, sivil toplum kuruluşlarının bu tür etkinliklerde daha fazla yer alması gerektiğine işaret etti.

Akıncı, ziraat mensuplarının bilgileri ve tecrübeleriyle zirai entellektüeliteyi yakalaması gerektiğine dikkat çekerek, "Ziraat mensupları kendi sektörleriyle dayanışmayı sosyal ve zirai meselelerdeki dayanışmayı daha da arttırmalıdır. Yeni yetişen genç meslektaşlarımıza da bunu aşılamalıyız. Ülkemizde 20-25 milyon civarında insan tarım sektöründe faaliyet gösteriyor. 2005 yılında 350 milyar dolarlık Türkiye GSMH'sınden tarım sektörü ancak yüzde 15'ini alabilmiş, bu da ortalama fert başına 2 bin dolarlık bir rakamı ifade eder ki bu sektör için çok az bir orandır. Hem bu oranın arttırılması hem de ziraat mensuplarının kendi alanlarındaki dayanışmayı arttırarak devam ettirmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Uzun da sertifika programının fakülteleri bünyesinde gerçekleştirilen ilk profesyonel eğitim olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uzun, topraksız kültür sebze üretiminin ülkemizde de yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekerek, "Hollanda bu alanda yüzde 70 oranında bunu başarmış durumda. Ülkemizde ise yeni yeni bu alana ilgi artmakta. Bu eğitimimizle sektör çalışanlarına yeni teknolojik bilgileri aktarma imkanı bulacağız" diye konuştu.

Prof. Dr. Uzun, eğitime katılma talebinin son derece yüksek olduğuna dikkat çekerek, 100 kişilik başvuru olduğunu, 30'ar kişilik sınıflarda toplam 3 dönem eğitim verileceğini de kaydetti.

Toplantıda, ANSİAD adına katılan ANSİAD Tarım Komisyonu Başkanı Dr. Savaş Titiz ise katılımcılarla sektörle ilgili deneyimlerini paylaştı. Titiz, geçtiğimiz yıl ATSO ile ANSİAD tarafında yapılan Eurepgap eğitiminin de başarıyla geçtiğini hatırlatarak, tarım sektörüne yönelik eğitimlerin devam edeceğini söyledi. Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer de gıda güvenliği ve üretim danışmanlığı konularında da gelecekte aynı 4 kurumla birlikte, eğitim verilmesinin planlandığını ifade etti.

Seminerde, topraksız kültürün tanıtımı, modern sera teknolojileri, yetiştirme ortamları ve teknikleri, bitki besleme, hastalıklar ve yönetimi, zararlılarla entegre mücadele gibi konularda eğitim verilecek. 72 saat sürecek ve 30'ar kişilik gruplara 3 dönem halinde verilecek eğitimlere toplam 100 kişi katılacak. Eğitim sonunda kursiyerler 3 gün boyunca, topraksız kültürle sebze üretimi yapan seralarda, uygulamalı ve pratiğe dönük eğitim yapma imkanı bulacak.

.
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2006 Pazartesi 15:25:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?