21
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Bakan Eker Antalya'da

Türkiye'de 8.5 milyon hektarlık sulanabilir tarım arazisinin ancak yarısının sulanabildiğini vurgulayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, yüksek fiyata mal edilmiş bir ürünün uluslararası piyasada rekabet şansı olmadığını söyledi.

Birtakım açılış ve ziyaretler için Antalya'ya gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde düzenlenen 'Sulama Kooperatiflerinin örgütlenme sorunları ve çözüm önerileri ile Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Merkez Birlikleri Çalışma Toplantısı'na katıldı.

Şeker Grand Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Eker, "Türkiye 8.5 milyon hektar sulanabilir hektar tarım arazisine sahiptir. Ancak bizim bugüne kadar sulayabildiğimiz alan 4.9 milyon hektarlık alandır. Yani sulayabileceğimiz alanın yarısını ancak sulayabiliyoruz. Bu tabi şu demektir tarım gibi çok stratejik bir sektörde yeteri kadar su kullanamıyorsak yeteri kadar verim alamıyoruz demektir. Ürettiğimiz ürünü pahalı üretiyoruz demektir. Pahalı ürettiğimiz ürünü dünya pazarında rekabet şansı az demektir. Yüksek maliyette elde edilmiş ürünü uluslararası piyasada bunu iyi bir fiyata satabilmek ve rekabet edebilmek mümkün değildir" dedi.

Tarım arazilerinin sulanmasında yaşanan sorunlara değinen Bakan Eker, "Özellikle endüstri bitkilerini biz vahşi sulama dediğimiz sulama yöntemi ile suluyoruz. Bu da bize başka sorunlarla karşı karşıya getirmektedir. Örnek verecek olursak Harran 29 bin hektar alan vahşi sulamanın getirdiği problem sebebiyle tuzlanmayla karşı karşıya kalmıştır. Islah edilip gerekli tedbirler alınmadığı takdirde bu alanın tarım dışı kalması kaçınılmazdır. Kapalı sulama teknikleri dediğimiz damlama ve yağmurlama sistemlerini yaygınlaştırmamız gerekiyor" diye konuştu.

Tarımsal ilaçların fazla kullanılmaması gerektiğini belirten Bakan Eker, "Her kimyasal ilaçlar aynı zamanda bir zehirdir. İhtiyacın üzerinde ve yerinde kullanmasak bu toprağımızı ve ürünümüzün yapısını bozduğu gibi aynı zamanda yer altı sularımızı da kirletmektedir ve burada kalıcı bir kirliliğe neden olmaktadır. Kendi geleceğimizi doğrudan tehdit altına almaktayız. Bunun için tarımsal ilaçları kullanırken muhakkak çok dikkatli, çok bilinçli ve çok titiz olmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Eker'e çiftçi temsilcileri tarafından kavun hediye edildi.

.
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2005 Perşembe 22:04:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?