21
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Çiçek ihracatında birinci

14 Şubat Sevgililer günü kutlamaları için dünyanın çiçeği Antalya'dan gidiyor.

Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği bu yıl 4 bin 200 dekarda yaptığı üretim ile lider olan Antalya başta olmak üzere, İzmir ve Yalova'dan 36 ülkeye 30 milyon dal kesme çiçek ihraç edecek. Bu ihracattan beklenen gelir ise 5 milyon dolar.

Geçtiğimiz yıl 26 milyon dal çiçek ihraç eden ve bunun karşılığında 3 milyon dolar gelir hedefleyen kesme çiçekçiler bu yıl hedeflerini 5 milyon dolar olarak açıkladı. Dünyayı etkisi altına alan soğuk hava dalgası ve beriberinde gelen don olayları sebebiyle çiçek ihracatının önde gelen ülkelerinde üretimin düşüp fiyatların artması, Türkiye'yi daha cazip hale getirdi.

Yaklaşık 15 gündür hummalı bir çalışmanın olduğu Antalya'daki kesme çiçek seralarında depolar adeta dolup dolup boşalıyor. Seralardan toplanıp kesilen ve paketlenen ürünler, soğuk hava depolarında tırlara yüklenmeyi bekliyor. Başta İngiltere, Hollanda, Rusya, Ukrayna, Almanya ve Romanya olmak üzere 36 ülke sevgilileri için yapılan paketler sahipleriyle buluşturuluyor.

Geçtiğimiz yılı 50 milyon dolarlık kesme çiçek ihracatıyla kapatan Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Osman Bağdatlıoğlu, sevgililer günüyle birlikte 36 ülkeyle çalışma içinde olduklarını ve katma değeri yüksek olan sektörde hedeflerinin 5 milyon dolar olduğunu söyledi.

Ancak Dünya sevgililerine hizmet verirken Türkiye'deki sevgilileri çiçeğe alıştırmakta zorlandıklarının altını çizen Bağdatlıoğlu, " Türkiye'de yıllık kişi başına çiçek tüketimi 1 euro iken bu rakam İsviçre'de 87.1 euro. Biz, sevgililer günü öncesinde kesme çiçek işiyle uğraşan tüm pazar firmaları olarak ticaret odalarıyla birlikte çiçek tanıtım kampanyası hazırladık. Türk sevgililere Avrupa standartlarındaki ürünleri çok daha uygun fiyatlarla sunmak istiyoruz. Eğer Türkiye'de kişi başına 1 euro olan tüketimi 2 euroya çıkartabilirsek bu bile bu yıl için yeterli diyebiliriz. Çünkü bu sevgililerin aynı zamanda Türk sevgililerin ithal mallar yerine yüzde yüz yerli ve sevgililer gününün anlamına eşdeğer olan çiçekleri tercih etmeleri anlamına gelecek" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2006 Pazar 11:38:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?