22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Denktaş Antalya'da

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) süreci içerisinde Kıbrıs sorununu anlatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, 2006 yılında Türkiye'yi baskı ve zorlamaların beklediğini ileri sürdü.
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi'nin davetlisi olarak Antalya'ya gelen KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen "AB Sürecinde Kıbrıs" konulu konferansa katıldı. Konuşmasına ilk olarak Kıbrıs'ta yaşanan referandum sorununa değinen Denktaş, "Referandum öncesi bize izolasyonların kaldırılacağı sözü verildi. Fakat bugün gelinin noktada izolasyonların kaldırılması bir yana Rum kesimi almış olduğu AB üyeliği nedeniyle izolasyonların daha da güçlendirecek çaba içerisinde. Rum kesimi bir anlamda AB'nin diğer 24 üyesinin boynuna tasma takmış peşinden sürüklüyor" dedi.
Türkiye'nin 3 Ekim tarihiyle birlikte müzakere sürecine başladığını hatırlatan Denktaş, bu süreç içinde Kıbrıs sorununun sürekli Türkiye'nin önüne geleceğini söyledi. Kıbrıs sorunun çözüme kavuşmasının mümkün olmadığını savunan Serdar Denktaş, "Kıbrıslı Rumlarla birlikte müşterek bir çözüme kavuşma düşüncesi gerçek anlamda bir hayal oldu. Bunun nedeni çok basit. Bütün dünya Rumların Kıbrıs'ta çözüme ihtiyaç duyuracak bir politika izlemedi" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin AB süreci içinde Kıbrıs'ı feda etmesinin mümkün olmadığını belirten Denktaş, "AB sürecinde Türkiye'den kabul edilmeyecek şartlar istenmeye devam edilirse, Türkiye 3 Ekim öncesi işaretini verdiği gibi süreci askıya alacaktır. Sanıldığı gibi de hiçbir ekonomik sorun yaşanmaz. İlişkilerin Türkiye tarafından askıya alınması durumunda AB Türkiye'nin peşinden koşacaktır. Çünkü Türkiye'nin genç iş güce ve savunma gücü Avrupa için bulunmaz bir fırsattır" dedi.
2006 yılında Türkiye'yi baskı ve zorlamaların beklediğini ileri süren Denktaş, hiç kimsenin Kıbrıs konusunda Türkiye'nin haklarından vazgeçeceği beklentisine girmemesi gerektiğini söyledi. Son olarak Annan Planı'na değinen Denktaş, "Annan Planı gelinebilecek son noktadır. Her iki tarafında kendi lehine bir şey istemesi planın dengesini bozar" ifadelerini kullandı.
..
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2005 Çarşamba 15:13:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?