21
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

İranlı yönetmen filmini anlattı

42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni uluslararası boyuta taşıyan 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin "Asya'dan Seçmeler" bölümünde "Demir Ada" filmi gösterildi. Ardından filmin İranlı yönetmen ve senaristi Mohammed Rasoulof, 'Festival Cafe Söyleşileri' kapsamında izleyicilerle biraraya geldi.

"Demir Ada" filminin Kanada'nın Toronto kentinde yapılan ilk gösteriminin ardından ikincisi Antalya'da yapıldı. Filmin büyük bölümünün hayal ürünü olduğunu; ama birçok karakterde de kendi hayatından kesitler sunduğunu ifade eden Rasoulof, "Filmde denizden balık tutup, daha sonra bu balıkları denize bırakan küçük, benim geçmişte çocukluğumdan kalan bir anıdır. Bu olay, benliğimde önemli bir izdir. Hayatımın bazı kesitlerini filmlerimde sunuyorum ve bu şekilde üzerime düşeni yapıyorum" dedi.

Filmde yalnızca bir profesyonel oyuncu kullanıldığını hatırlatan Rasoulof, "Aslında filmde hiç profesyonel oyuncu oynatmak istemiyordum. Ancak yapımcı bunu istedi ve ben de oynattım. 15 yıl önce yine kaptan rolünde oynayan başrol oyuncusu Ali Nasirian'nın bu filmde de aynı rolü oynaması tesadüf oldu" diye konuştu.

Filmi İran'da çekmesine rağmen, İran'da filminin şu ana kadar gösterilmemesiyle ilgili bir soruya ise Rasoulof, "İran'da iki türlü sansür var; birincisi cinsel, ikincisi ise düşünce sansürüdür. İran'da hükümetin düşüncelerine paralel filmler yaptığınız takdirde yardım alabilirisiniz. Aksi durumda destek görmeniz çok zor" şeklinde cevap verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 15:22:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?