21
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kar Antalya Hali'ni vurdu

Türkiye genelinde yaşanan soğuk ve yağışlı hava sebebiyle kent dışına mal gönderemeyen Antalya esnafı zor günler yaşıyor. Malları ellerinde kalan komisyoncular, fiyatları kırarken seralardaki mallarını satamayacağı için hale getiremeyen üretici ise malını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Antalya Hali'nde 10-15 kuruştan satılan narenciye ürünleri, tarihinin en kötü dönemini yaşarken, geçtiğimiz haftalarda 2.50 YTL'den kapışılan sivri biber ise 1.75 YTL'ye kadar düştü. Antalyalı halciler sonunda bereket duasına çıktı. Sabah namazının ardından Hal Camii'nden imamın okuduğu bereket duasına, malları başında ve iş yerlerinde el açan esnaf, imamın malların bereketli olması, yola çıkan sürücülerin kazalardan korunması dualarına hep bir ağızdan "amin" dedi.

Soğuk hava sebebiyle haldeki sessizlik ise dikkat çekiyor. Sabahın ilk ışıklarıyla biraz hareketlenen Antalya Hali, öğle saatlerinde adeta durma noktasına geliyor. Çok az sayıda kamyona yükleme yapıldığı Antalya Hali'nde komisyoncular ve üreticilerin beklentisi ise olumsuz hava şartlarının biran evvel bitmesi.

Hal komisyoncusu Mehmen Gencer, Türkiye'nin nüfusunun 1/4'ünü barındıran İstanbul'a mal gönderememiş olmalarının hal esnafını çok etkilediğini ifade etti. Gencer, "Bizim asıl müşterimiz İstanbul. Ancak son bir haftadır yükleme yapamıyoruz. Kimse mal almaya cesaret edemiyor. Yolları aşsak bile, yolda meydana gelebilecek don riski İstanbullu firmaları tedirgin ediyor. Doğal olarak burada mal elimizde kalırken İstanbul'da az sayıda stok olarak bulunan mallar da yüksek fiyatlardan alıcı buluyor" dedi.

Halin narenciye ürünlerinin 10-15 kuruştan Antalya halinde alıcı beklediğini, bir hafta öncesine kadar 2.5 YTL'ye adeta kapışılan sivri biberin ise 1.75 YTL'ye kadar düştüğünü söyeyen Mehmet Gencer, "Üreticiler seralardaki ürünlerini daha fazla bekletemez. Çünkü orada bekleyen ürün dalında çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Antalya dışına da gönderemeyince artık 2. ürün iç in baharı beklemek zorunda olacak. Bu da borçlarını ödeyememeleri anlamına gelir. Hava şartları biran önce düzelmezse Antalyalı üreticiyi çok sıkıntılı günler bekliyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 17:27:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?