22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Müdahalede geç kalındı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, kuş gribi konusunda yetkililerin hızlı hareket etmediğini belirterek, "Balıkesir'de alınan hızlı önlemler, Doğubeyazıt'ta uygulanmadı." dedi.

Deniz Baykal, memleketi Antalya'da partililerle bayramlaştı. Baykal, partililere hitaben yaptığı konuşmada gündemdeki konuları değerlendirdi. Baykal, kuş gribi ile ilgili yaptığı konuşmada yetkilileri ağır davranmakla suçladı. Doğubayazıt'ta kuş gribinin ortaya çıkmasından sonra hızlı ve etkin önlemler alınmadığını ileri süren Baykal, "Maalesef kuş gribi konusu savsaklandı. Yetkililer başlangıçta inkar etti. Balıkesir'de inkar yoktu, burada var. Zatürre dediler. Kuş gribi diyenler, hükümet sözcüsü tarafından ağır bir şeklide suçlandı. Çok değerli 4 gün israf edildi." diye konuştu.

Olayın kontrol edilemez bir hale geldiğini vurgulayan Baykal, gerekli önlemlerin alınmadan itlaf uygulamasına başlandığını ileri sürdü. Türkiye'deki vakanın kontrolden çıkarak bütün dünyayı kaygılandırır bir duruma gelmesini üzüntü verici olarak değerlendiren ana muhalefet lideri, şöyle konuştu: "Olayın bu noktaya gelmesi tavuk ve yumurta sektörünün ötesinde Türk turizmini de kaygılandırmaya başlamıştır. Türkiye'nin dünyada tehlikeli bir kuş gribi sahası olarak anlaşılması turizme çok ciddi darbe vurur. Bunun derhal ortadan kaldırılarak güven verilmesi lazım. Etkin önlemlerin hemen alınması gerekir."

Kuş gribi vakıasında tam bir ihmal ve karışıklığın olduğunu ileri süren CHP lideri, olaylara karşı vatandaşların etkin bir şekilde eğitilmesi ve aydınlatılmasının gerektiğini vurgulayarak, "Galiba, vatandaşlardan önce Türkiye'de sorumluluk sahibi olanların eğitilmesine ihtiyaç var." dedi

Tavukçuluk sektörüne yönelik haksız kaygıların da bertaraf edilmesini isteyen Baykal, sektörün desteklenerek Sağlık Bakanlığı'nın entegre tesislerden çıkan ürünlere 'güvenilir, yenilmesinde bir sakınca yoktur' onayını vermesi gerektiğini dile getirdi.

Kuş gribi sonrasında ortaya çıkan tablonun hızla gelişen tavukçuluk ve yumurtacılık sektörünü vurduğuna dikkat çeken Baykal, olayın gidişatı hakkında da şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye'deki kuş gribi, Uzakdoğu ve Çin'de dünyayı heyecanlandıran bir biçimde ortaya çıkmasından sonra Avrupa'nın hemen sınırında kendisini tekrar göstermiş olması. Türkiye'de kuş gribi sadece ortaya çıkmakla kalmadı. İnsan ölümüyle sonuçlanan olumsuz tablolarda ortaya çıktı. 3 vatandaşımızı kaybettik bu durum birden bire bir telaşa yol açtı. Virüsün insandan insana geçmemiş olması sevindirici. Fakat Uzakdoğu'nun dışında ilk kez sözkonusu hastalıktan insan ölmesi paniğe yol açmıştır."

Baykal, hastalık konusunda bilim ve tıbbın söylediklerine önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Olayı fazla büyütmeden güven verici bir şekilde yaklaşmak lazım. Fazla zarar vermeden hükümet olaya el koyması lazım." şeklinde konuştu.


"ÖMÜR BOYU HAPSE MAHKUM OLACAKSIN, 7 YIL SONRA DA ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK ÇIKACAK BUNU ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"


CHP lideri, Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Baykal, Ağca'nın tahliyesini eleştirdi. Ömür boyu hapse mahkum edilen birinin 7 yıl içinde tahliye edilmesinin Türkiye'de hukuk alanında ciddi problemlerin göstergesi olduğunu ifade eden Baykal, "Ağca, Papa'ya yönelik bir öldürme teşebbüsünde bulundu. Bundan dolayı yargılandı ve İtalya'da 20 yıl hapis yattı. Yine Türkiye'deki mahkemelerce tespit edilen Abdi İpekçi'nin katilidir. Abdi İpekçi'nin öldürülmesinden dolayı Türkiye'de ömür boyu hapse mahkum oldu. Ama müebbet hapse mahkumiyeti 7 yıl içinde tahliye edilmesi ile sonuçlandı. Bu Türkiye de çok ciddi bir problemin olduğunu gösteriyor. Yani olayı Ağca'nın ötesinde bir adalet olayı. Gereksiz, yanlış ve zamansız bir af uygulamasının Türkiye'de nelere yol açtığına ibret verici bir örnek olarak değerlendirmek lazım. Bunu ne hukukla, ne vicdanla, ne adalet politikası ile izah etmek mümkün değildir. Türkiye'nin en önde gelen bir gazetecisini öldürmekten ömür boyu mahkum olacak 7 yıl sonra da elini kolunu sallayarak çıkacak bunu anlamak mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Çıkarılan af yasalarını da eleştiren Baykal, şöyle konuştu: "Türkiye'de hüküm veriliyor, ama uygulama yok. Hakimin verdiğini politikacı bozuyor. Bir af çıkarılıyor sonra adalet allak bullak oluyor. Af sözü artık gündemden çıkarılmalı. Sadece bu konularda değil, Maliye Bakanı kendisi için 4 tane af çıkarıyor. Böyle bir uygulama olabilir mi? Dünyanın hangi yerinde böyle bir uygulama var? Hotanto'da ıÜü(Afrika'nın güneyinde yaşayan bir kabile) maliye bakanı kendisi için af çıkarsa kıyamet kopar. Ama Türkiye de oluyor."

Baykal, partililerle bayramlaşırken milletvekillerinin yanı sıra tiyatrocu Şebnem Özinal ve CHP'li Şahnaz Çakıralp da hazır bulundu.

.
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2006 Çarşamba 17:35:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?