21
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Salgın teyakkuzu!

Kuş gribi tehdidinin bütün sulak alanlar için geçerli olduğunu söyleyen Doğa Derneği Burdur Temsilcisi Ufuk Gökduman, 300 bin kuşu barındıran Burdur Gölü'nde inceleme yapılacağını duyurdu.

Gökduman, yılda 300 bin kuş türünün konakladığı sulak alanlardan olan Burdur Gölü'nün de aynı tehdit altında olabileceğine dikkat çekerek, "Gerek çevre ve orman müdürlüğü gerekse doğa derneği yetkilileri bu konuda çalışmalarını sürdürüyor" dedi. Avlanma yasağına dikkat çeken Gökduman, "Korkarak yer değiştiren hastalıklı kuşlar hastalığın yayılmasına neden olur" uyarısında bulundu.

Gökduman, şu ana kadar bölge de gerek kümes hayvanların da gerekse göl kuşların da kuş gribi bir vaka görülmediğini belirterek, "Ancak bu görülmeyeceği anlamına da gelmez. Burdur Gölü ve çevresi aynı zaman da dünya da sayıları giderek azalan ve yok olmaya aday dikkuyruk ördeklerinin, kışı geçirdiği alanlardan biridir" dedi.

Önümüzdeki günlerde doğa derneğinin yetkililerinin tarama yapmak için Burdur'a geleceklerini duyuran Gökduman, Burdur Gölü'nde de araştırmalar yapılarak, hastalık tehdidinin ortadan kalkmasına kadar bu çalışmaların süreceğini belirtti.

Burdur halkını duyarlı olmaya davet eden Gökduman, "Burdur ilinde kümes sayısı çok fazla değil. Ancak Afyon ilinin Başmakçı İlçesi Burdur Gölü'ne yakın. Bir de yoğun olarak Bucak İlçesi Seydiköy'de kümes hayvancılığı yapılıyor. Kuş gribi hastalığını serçeler bile taşıyabilmektedir, onun içinde kümes hayvancılığı yapan işletmelerin ve köyler de küçük çaplı tavukçuluk yapan ailelerin hayvanlarını kümes veya benzeri barınaklarından çıkarmamaları da alınacak önlemler arasında sayılmaktadır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2005 Salı 15:58:48
Güncelleme :14 Ekim 2005 Cuma 04:15:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?