21
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Türel: İçki yasağı turizmi baltalar

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "içki yasağı ve kırmızı sokaklar" tartışmasının turizme zarar verdiğini belirterek, "Bu konunun gereksiz bir biçimde büyütüldü, bir kaşık suda fırtınalar kopartıldı" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, Antalya'nın 2005 yılı turizm sezonunun değerlendirmesini ve 2006 yılı hedeflerini açıkladı. Swiss Otel'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Türel, Antalya'nın ülke ekonomisine çok ciddi anlamda katkı sağladığını söyledi.

Türel, "Antalya son 20 yılda ülke ekonomisine 40 milyar dolar gelir sağlamıştır. 2005 yılı sonu itibariyle kentimize gelen turist sayısı Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak 7.5 milyona ulaşmıştır. Son günlerde gündeme gelen konaklama vergileri ve kırmızı sokaklar uygulaması; yani içki tartışması turizmi olumsuz etkilemektedir. Öncelikle 5 yıldızlı tesislerin dışını da aynı standartlara kavuşturmamız lazım. Antalya'yı tarihi turistik zenginlikleri ve güzel çevresiyle birlikte turistlere sunmamız gerekir. Eğer çevreyi de oteller gibi 5 yıldızlı hale getirirseniz, turistleri zincirle bağlasanız da içeride durmazlar. Antalya ve halkımız dünya turizminde hak ettiği yere gelsin diye kenti güzelleştirmeye çalışıyoruz. Yaptığımız yatırımlara 2006 yılında da aynı hızla devam edeceğiz" dedi.

Antalya'nın göç alan illerin başında geldiğini vurgulayan Başkan Türel, "Kentimiz her yıl Burdur'un nüfusu kadar göç almaktadır. Bu yıl 7.5 milyon turistin yanı sıra 2.5 milyon da yerli turisti ağırladık. 2006 yılı için beklentilerimiz bu rakamların yüzde 35 artacağı yönündedir. Seneye 9 milyona yakın turist bekliyoruz. 2010 yılı için düşündüğümüz 10 milyon turist hedefini, 2007 yılında gerçekleştireceğimize inanıyorum" diye konuştu.

"TURİSTE HAYAL SATIYORUZ, TARTIŞMALAR BALTALAMASIN"
Son günlerde tartışma konusu olan "içkili bölgeler ve kırmızı sokaklar" tartışmasına da değinen Menderes Türel, bu konudaki tartışmaların turizme zarar verdiğini söyledi. Türel, "İl genel meclisimiz 9 Aralık 2005 tarihli toplantısında bu konuyla ilgili olarak bütün Antalya ve ilçelerindeki alanları içkili yerler bölgesi olarak ilan edildi. Benim kişisel görüşüm de böyle bir kısıtlamanın mümkün olmadığıdır. Konu ilk kez gündeme geldiği andan itibaren yaptığım açıklamalarda açıkça ifade ettim. 'Biz turiste hayal satıyoruz. Bu hayalleri kısıtlamak sıkıntı doğurur. Eskisinden farklı bir uygulama yapmayacağız' dedim. Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak içkili yer bölgeleri konusunda hiçbir çalışmamız yok. Daha da önemlisi bu konuda yapılan tartışmalarda Antalya'nın turizm kenti olmasına ayrıca dikkat etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Bu tür tartışmaların gündeme gelmesinin uluslararası ölçülerde de sektörü olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Türel, "Daha da kötüsü gerek turizm sektöründeki rakibimiz ülkeler, gerekse Antalya'nın başlıca misafirleri arasında yer alan Rusya ve diğer ülkelerde basın bu konuyu sık sık gündeme getirerek işliyor. Bizim belediyecilik anlayışımız hak ve özgürlüklerin kısıtlanamayacağı üzerine kuruludur. Kimse bir vatandaşın ibadet özgürlüğüne, başörtüsüne karışamayacağı gibi, alkollü içecek tüketimi konusunda da böyle bir sınırlama doğru olmayacaktır. Ben de gerektiğinde, belediyemizin yerli ve yabancı konukları onuruna kadeh kaldırıyorum. Bu konunun gereksiz bir biçimde büyütüldüğü bir kaşık suda fırtına koparıldığını düşünüyorum" açıklamasında bulundu. Türel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eğer bundan sonra olumlu adımlar atılır ve bu tartışmalar bir kenara bırakılırsa turizmin daha fazla olumsuz yönde etkileneceğine inanmıyorum. Yapmış olduğumuz hiçbir çalışma ülkemizin politikaları dışında olamaz. Bizim bu konuda atacağımız adımlar da bu yönde olacaktır. İçkili yerler tartışmasının dünya kamuoyunda olumsuz sonuçlar doğurmasını engellemek için birlik ve beraberlik içinde çalışmamız lazım. Her şey bizim atacağımız olumlu adımlara ve yatırımlara bağlıdır. Dışardan bakıldığında olumsuz görünen imajımızı düzeltmek bizim elimizde. Eğer içki yasağı konusunda Üsküdar'daki gibi yanlış bir uygulama varsa bunu düzeltmek Büyükşehir Belediyesi'nin görevidir. Biz yönetim olarak böyle yanlış bir uygulamaya mahal vermemekte kararlıyız."

.
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2005 Perşembe 22:17:10
Güncelleme :22 Aralık 2005 Perşembe 22:24:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?