22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Veteriner hekimlerinden iddia

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Muammer Saygılı, aylar öncesinden olacağı tahmin edilen kuş gribi vakası yeterli tedbirin alınmadığını öne sürdü.

Muammer Saygılı, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'yi tehdit eden kuş gribine yönelik açıklamalarda bulundu.

Hastalığın şu an insanlara yönelik bir tehlikesinin bulunmadığını vurgulayan Saygılı, veteriner hekim kontrolünde kesilen kanatlı hayvanların normal ısı işleminden geçirildikten sonra korkmadan tüketilebileceğini söyledi. Her yıl normal gripten 300-500 bin insan ölürken bu hastalıktan ölümün sadece 60 kişi olduğunu hatırlatan Saygılı, "En büyük tehlike yeterli önlemlerin alınmaması sonucu normal gripli bir insanın bu virüsü de alması sonucu virüsün şekil değiştirerek insandan insana geçebilen bir pozisyon almasıdır. Bu durumda salgınların 360 milyon kişiyi etkileyebileceği bildirilmiştir" dedi.

Türkiye'ye aylar öncesinden geleceği tahmin edilen kuş gribi vakası için yeterli tedbirin alınmadığını iddia eden Saygılı, "Vaka için aylar öncesinden tedbir alınabilirdi. Türkiye'ye gelen göçmen kuşların yol haritası çıkartılıp, riskli bölgelerdeki açıkta beslenen kanatlı hayvanlar ya kapalı kümeslere alınır ya da bedeli karşılığından insan gıdası olarak değerlendirilirdi. Bu yapılsaydı bunca hayvanın itlafına gerek kalmazdı" diye konuştu.

Antalya'nın doğrudan bir risk bölgesi oluşturmadığını vurgulayan Saygılı, "Akdeniz Bölgesindeki Göller Bölgesi, Avlan Gölü ve Yamansaz'ın göçmen kuşların uğrak noktasıdır. Bu yol güzergahındaki yörelere gribin yayılmayacağını kim garanti edebilir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2005 Cuma 22:31:05
Güncelleme :24 Ekim 2005 Pazartesi 14:40:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?