21
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Yeşil karta ilaç yok

Eczaneler, devletten alacağını tahsil edemeyince yeşil kartlılara ilaç vermeyi durdurdu. 2005 yılının Ağustos ayından itibaren yeşil kartlılara verilen ilaçların parasını alamadıklarını belirten Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç, devletten alacaklarının 300 trilyona yaklaştığını ifade ediyor.

Antalya'da odaya kayıtlı 470 eczacının bulunduğunu belirten Eczacılar Odası Başkanı Havva Kurnaz, eczacıların çoğunun kredi alarak ayakta durmaya çalıştığını söylüyor. Olayın en büyük mağduru ise hasta ve yakınları.

Yeşil kartlı baba Hilmi Aslan, yaklaşık 6 yıldır böbrek hastası olan çocuğunun her gün ilaç tedavisi gördüğünü, ancak eczanelerin kendilerine ilaç vermediğinden yakınıyor. Baba Aslan, alacakları ilaçlar çok pahalı ve sürekli alınması gerektiği için para ile de temin edemediklerine dikkat çekiyor.

Başta Antalya olmak üzere Türkiye genelindeki eczacılar bakanlıktan ilaç bedellerini alamadıkları için yeşil kartlılara ilaç vermemeye başladı. Özellikle kanser ve böbrek yetmezliği gibi ağır hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçları ise hastalar hiç alamaz oldu. Bu tür ilaçların pahalı olması nedeniyle stokta bulundurmadıklarını ve depolardan günübirlik getirttiklerini ifade eden eczacılar, ilaç depolarına da ödemeleri aylık yaptıklarını ifade ediyor. Buna rağmen 6 aydır yeşil kartlılara verdikleri ilaçların parasını devletten tahsil edemediklerini vurgulayan eczacılar, artık ekonomik olarak bu yükü kaldıramadıklarını anlatıyor.

Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç, ülke genelinde odaya kayıtlı 22 bin eczanenin olduğunu belirterek, eczacıların devletten alacağının 300 trilyonu bulduğunu söyledi. İlaç firmalarına aylık ödeme yapıldığını hatırlatan Domaç, depolara en fazla 45 günlük çek verebildiklerini dile getiriyor. "Bu konuda Maliye Bakanlığı ile görüştük. Sorunu çözeceklerini söylediler. Ama ne zaman çözüleceği belli değil." diyen Domaç, bir an önce hem vatandaşları hem de eczacıları rahatlatacak bir çözüm beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin en fazla göç alan ili olması nedeni ile Antalya'da yeşil kartlı sayısında da büyük artış olduğunu belirten Antalya Eczacılar Odası Başkanı Havva Kurnaz, kayıtlı 450 eczanenin olduğunu ifade etti. Kurnaz, birçok eczacının kredi çekmek zorunda kaldığını söyledi. Eczanelerin yeşil kartlı hastalara ancak raflarında bulunan ilaçlardan verebildiğini ifade eden Kurnaz, "Antalya'da bulunan eczacıların devletten 7 trilyon lira alacağı var. Özellikle kanser, böbrek hastaları, Akdeniz anemisi olanlar ve organ nakli bekleyen hastaların kullandıkları ilaçlar çok pahalı. Bunun için bu hastaların ilaçlarını temin edemiyoruz." şeklinde konuştu.

Antalya'da bu güne kadar 15 den fazla eczacının icralık olduğunu ve kapanma noktasına geldiğini belirten Kurnaz, odaya kayıtlı bulunan 450 eczanenin yeni dönemde yeşil kartlılar ile ilgili sözleşmeyi imzalamayacağını söyledi. Yaşatmak için yaşamaları gerektiğini belirten Kurnaz, kendi derdine deva bulmayanların, başkalarının dertlerine deva bulamayacağını ifade etti. Çok yakında birçok meslektaşlarının bütün mal varlıklarının haczedielceğini belirten eczacılar ise, devletin bir an önce bu paraları ödemesi gerektiğini söyledi.

Antalya'da otoparklarda araba yıkayarak ailesini geçindirmeye çalışan Hilmi Arslan'ın (47), 6 yıl önce, böbrek çürümesi idrar ve mesane yollarından rahatsızlığı olan bir çocukları dünyaya geldi. Doğumdan itibaren sürekli tedavi gören çocuğun 15 günde bir doktor kontrolüne gittiğini ve arada kalan sürede sürekli ilaç kullandığını belirten Arslan, ekonomik durumu iyi olmadığı için yeşil kart çıkardığını ifade etti. Alınan, ilaçların oldukça pahalı olduğunu belirten Arslan, iki aydan beri çocuklarına ilaç almakta çok zorlandığını belirterek, içinde bulunduğu durumu şöyle özetledi: "Eczaneler ilaç vermez oldu. Neden diye sorduğumuzda da 'devlet parasını ödemiyor. Onun için bizde depolardan ilaç alamıyoruz. Dolayısı ile size ilaç veremiyoruz.' cevabını alıyoruz. Bunun yanında çocuğa her 2 ayda 360 sonda kullanıyoruz. Sondalar da oldukça pahalı. Onları da karşılayamaz olduk. Daha sonra sosyal yardımlaşma aracılığı ile valilik yardımda bulundu."

Türkiye genelinde 45 odaya kayıtlı 22 bin eczane bulunuyor ve bu eczacıların sadece yeşil karttan dolayı devletten alacağını 300 trilyonu geçti. Buna göre en fazla alacağı olan iler şu şekilde; Diyarbakır'ın yaklaşık olarak 22,5, Ankara 18-20, Şanlıurfa 15, Antalya 12-15, Gaziantep 10,37, Adana 10,8, Kayseri 10, Mardin 6-7, Elazığ 6, Konya 5, Trabzon 5, Tokat 4,5, Edirne 4, Manisa 3, Sivas 3, Çorum 3, Giresun 2 trilyon Türk Lirası alacakları bulunuyor.

.
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2006 Perşembe 17:19:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?