22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Yumurta bağışına destek

Özel Antalya Tüp Bebek Merkezi tarafından yapılan anket, Türk insanının Türkiye'de yasak olan yumurta bağışının serbest bırakılmasını istediğini ortaya çıkardı. Op. Dr. Kemal Özgür, yumurta bağışı yönteminin Türkiye'de yasak olması nedeniyle birçok ailenin çocuk sahibi olmadığını vurguladı.

Özel Antalya Tüp Bebek Merkezi ile Uluslararası Küresel Yumurta Bağışı Kaynağı Örgütü tarafından Antalya'da "Türk Halkının Yumurta Bağışına Bakışı ve Görüşleri" konulu anket düzenlendi. Antalya Tüp Bebek Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda anketin sonuçlarını açıklayan Op. Dr. Kemal Özgür, Türk toplumunun yasaların aksine yumurta bağışına sıcak baktığını söyledi. Türkiye'de evli her 10 kişiden birinin çocuk sahibi olamadığını belirten Özgür, "Türkiye'de yumurta bağışı yöntemi yasal değil. Bu nedenle aileler çocuk sahibi olamıyor ya da bu tedaviyi uygulamak için yurt dışına gidiyor. Yılda 2 bin Türk, Kıbrıs'ta yumurta nakli yaptırıyor. Bu da Türkiye'de yılda ortalama 14-24 milyon euro döviz kaybına neden oluyor" şeklinde konuştu.

Yöntemin ahlaki boyutunu da değerlendiren Özgür, yumurta nakli yönteminde herhangi bir cinsel birleşmenin söz konusu olmadığını vurguladı. Tedavi yönteminin dünya genelindeki uygulamalarını anlatan Özgür, "Türkiye'de 3. şahıs ile üreme tedavileri yasak ama şeriat yasalarına göre yönetilen İran'da bile bu yöntem serbest" dedi.

Yapılan anket sonuçlarına göre; ankete katılanların yüzde 17'si yönteme karşı olduğunu belirtirken yüzde 88'i metodun kabul edilebilir olduğunu söyledi. Ayrıca ankette katılanların yüzde 88'i anne ve babanın yumurta bağışı ile olan çocuğunu, genetik çocukları kadar sevmelerinin mümkün olduğunu belirtti.

Anket sonucunu açıklayan Özgür, "Türk toplumunun büyük çoğunluğu yumurta bağışı tedavisine karşı olmadığını bilimsel olarak gösterdi. Toplumda çok önemli bir kesim yumurta bağışı yasal olmadığı için mağdur olmakta ve çocuksuz kalmaları dışında başka bir seçenekleri kalmamaktadır. Sosyal ve ekonomik kayıplar göz önüne alındığı zaman yumurta bağışının ülkemizde yasal değişiklik ile serbest olması gerektiğine inanmaktayız" diye konuştu.

Toplantıya katılan 20 yıllık evli Fikriye Çetin ise bütün tedavi yöntemlerine karşın çocuk sahibi olamadığını belirterek, bu yöntemin bir an önce Türkiye'de kullanılmasını istedi.

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 16:55:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?