22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Avrasya Film Festivali'nde 10 film yarışacak

24 Eylül-1 Ekim 2005 tarihleri arasında düzenlenecek festivalin yarışmalı bölümünde yer alan tüm filmler, Türkiye'de ilk gösterimlerini Antalya'da yapacak. 1. Avrasya Uluslararası Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde Michael Haneke'nin "Cache-Saklı", Lars Von Trier'in "Manderlay", Kim Ki-Duk'un "The Bow-Yay", Eric Khoo'nun "Be With Me-Benimle Ol", Kornel Mundruczo'nun "Johanna", Wang Xiaoshuai'nin "Shangai Dreams-Sangay Düşleri", Niki Karimi'nin "One Night-Bir Gece", Marc Ruthemund'un "Sophie Sholl", Ilya Khrzhanovsky'nin "Four-Dört" ve Krzysztof Krauze'nin "My Nikifor" isimli filmleri yer alacak.

Bu yıl 1. Avrasya Uluslararası Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde 10 film yarışacak. "Dancer in the Dark" filmiyle 2000 yılında Cannes'da Altın Palmiye alan Danimarkalı usta yönetmen Lars von Trier, 2005 yılı yapımı "Manderlay" filmiyle yarışmaya katılıyor. Genel olarak festivallere katılmayan ama TÜRSAK Vakfı'nın davetini kabul ederek, bu yıl Antalya'nın onur konuğu olarak ülkemize gelecek olan Güney Koreli yönetmen Kim Ki-Duk, festivalin yarışmalı bölümünde "The Bow-Yay" filmiyle yer alıyor. Türkiyeli sinemaseverlerin "Fedakar Kız" ve "Boş Ev" filmleriyle keşfettikleri Güney Kore sinemasının öncü yönetmenlerinden Kim Ki-Duk, 2004 yılında, Berlin ve Venedik film festivallerinde "En İyi Yönetmen" ödülünü kazandı. 2005 Cannes Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen" ödülünü alan Michael Haneke, Cannes'da kendisine ödül getiren filmi "Cache-Saklı" ile Antalya'da da yarışacak. "Cache-Saklı", bir televizyon kanalında eleştirmen olarak çalışan George'un kendisine gönderilen ve ailesiyle ilgili videolar içeren bir paket almasıyla başlayan tedirgin edici olayları anlatıyor. Altın Portakal'ın uluslararası yarışma bölümünde yer alan bir başka film de, "Be With Me-Benimle Ol", ödüllü yönetmen Singapurlu Eric Khoo'nun imzasını taşıyor. Sekiz yaşındayken annesinin aldığı kamerayı elinden düşürmeyen, sinema eğitiminiyse Avustralya Sidney Sanat Enstitüsü'nde yapan Khoo, Uzakdoğu'nun en başarılı yönetmenlerinden sayılıyor. İlk uzun metrajlı filmi "Pleasant Days" ile 2002 Locarno'da "Gümüş Kaplan" ödülünü alan 1975 Macaristan doğumlu genç yönetmen Kornel Mundruczo da, ikinci uzun metraj filmi "Johanna" ile Antalya'da yarışa katılıyor.

2001 Berlin Film Festivali'nde "Gümüş Ayı" ödülünü alan Şangaylı yönetmen Wang Xiaoshuai ise yarışmaya "Shangai Dreams-Şangay Düşleri" adlı filmiyle katılıyor. Film, Çin reformunun tarihsel fonunda, ilk aşkı anlatıyor. İranlı genç yönetmen Niki Karimi'nin 2005 yılı yapımı "One Night-Bir Gece", yönetmenin ilk kurmaca uzun metrajlı filmi. 2005 Cannes'da dünya prömiyerini yapan filmde, annesi tarafından o gece başka yerde kalması söylenen genç bir kadın dışarı çıkar ve bir taksiye biner. İran'da genç kadınların gece dışarıda olması hoş karşılanmaz ve kadın, taksi şoförü tarafından bir çeşit sorgulamaya tutulur. 2005 yılı Berlin Film Festivali'nden "Gümüş Ayı" ödülüyle dönen yönetmen Marc Ruthemund ise "Sophie Scholl" ile Antalya'da yarışacak. Festivale Rusya'dan katılan Ilya Khrzhanovsky, Moskova ve taşra hayatından kesitler sunan epizotlardan oluşan ilk filmi "Four- Dört" ile yarışmalı bölümde yer alacak. 40. Karlovy Vary Film Festivali'nde büyük ödül olan Kristal Küre'yi kazanan yönetmen Krzysztof Krauze'nin filmi "My Nikifor" adlı filmiyle festival programında yer alacak. 


İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2005 Pazartesi 19:34:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?