21
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Carmen Antalya'da

Antalya Devlet Opera ve Balesi, bu sezonun ilk gösterisinde ünlü "Carmen" operasını sahneleyecek. 

6 Aralık Çarşamba ve 9 Aralık Cumartesi günü saat 20.00'da Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde şefliğini Alexandru Samoila'nın yapacağı eseri Aytaç Manizade sahneye koyuyor. Dekor tasarımı Gürcan Kubilay, kostüm tasarımı Nursun Ünlü, koreografisini ise Sergey Terechenko'nun yaptığı eserin koro şefliğini Hans Joachim Gallus üstlenirken, ışık tasarımını Metin Koçtürk yapıyor. 

Eserde Carmen rolünde konuk sanatçı olarak Anna Chubuchenko; Don Jose'de 6 Aralık'ta Ben Bostancı, 9 Aralık'ta Koray Damcıoğlu; Escamillo'da 6 Aralık'ta Tamer Peker, 9 Aralık'ta Mukhtar Malikov; Micaela'da 6 Aralık'ta Nurdan Küçükekmekçi, 9 Aralık'ta Sevinç Bilgin; Zuniga'da 6 Aralık'ta Şafak Güç, 9 Aralık'ta Emre Aytekin; Morales'de 6 Aralık'ta Tükel Acar, 9 Aralık'ta Bora Baran; Mercedes'de 6 Aralık'ta Medine Akhun, 9 Aralık'ta Serap Çiftçi; Frasquita'da 6 Aralık'ta Özsu Yüksel, 9 Aralık'ta Burcu Bükem Karaca; Remendado'da 6 Aralık'ta Göksay Yaran, 9 Aralık'ta Metin Yakar; Dancairo'da 6 Aralık'ta Fatih Şanal, 9 Aralık'ta Ümit Burak Tekinay; Lillas Pastia'da Mahir Seyrek paylaşıyor. 

Carmen günümüzde en sevilen ve en çok sahnelenen opera eserleri arasındadır. George Bizet'nin hiçbir eseri Carmen kadar başarılı olamamış, tüm eserleri Carmen'in gölgesinde kalmıştır. Meilhac ve Halevy'nin librettosunu düzenlediği, yazar Prosper Merimee'nin romanından operaya uyarlanan "Carmen" adlı eser, edebiyat tarihinde romantizmden gerçekçiliğe geçişte önemli bir yer tutar. Eserin konusu 1820'lerde İspanya'da geçer. Kanlı biten bir aşk hikayesi, o dönem için fazla gerçekçidir ve saygın çevrelerde tam bir depreme sebep olur. 

Merimeee'nin romanında yer alan çingeneler, hırsızlar, kaçakçılar, sigara işçileri, boğa güreşçileri, kötü kadınlar direkt olarak sahneye yansıtılması imkansız öğelerdir. Librettistler İspanyol lokal havasını oldukça şık bir biçimde tiyatroya uyarlayarak esere danslar, korolar ve bu elit kitleye hitap edecek saf ve narin Micaela karakterini eklerler.
iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2006 Pazartesi 13:29:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?