22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Kent müzesi kuruluyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğü ve desteğiyle Tarih Vakfı ve Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından sürdürülen Antalya Kent Müzesi Projesi'nin ilk adımı olan "Kent Müzeleri Uluslararası Sempozyumu" başladı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Antalya Kent Müzesi'ni Antalyalılar'ın ve ziyaretçilerimizin buluşma yeri, iletişim, eğitim, kültür merkezi olarak tasarlıyoruz" dedi. Türkiye'nin en büyük ve kapsamlı kent müzesini kurmak için yola çıktıklarını belirten Türel, "Antalya, öncelikle hızlı göç alan bir kent olmanın yıprattığı kentlilik bilincini onarmak istiyor. Dörtte üçü ilk kuşak Antalyalılar'dan oluşan bu kentte Antalyalılık kimliğinin başka kimliklerin arkasında kalmaması için çok ciddi bir çalışma yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Antalya Kent Müzesi'ni tarihi malzemenin depolanıp korunacağı bir kurum olarak düşünmediklerini vurgulayan Türel, "Kent Müzesi, kente hizmet ederek, Antalyalılık bilincinin geliştirilmesine, kentimiz halkının toplumsal kararlara katılımını yaygınlaştırmaya yardımcı olacaktır. Müzenin kuruluşunda, kent müzeciliği alanında Türkiye'nin en birikimli kuruluşu olan Tarih Vakfı'nın danışmanlığından ve koordinatörlüğünden yararlanıyoruz. 20 üyesinden 15'i ve şehrimizin değerli kültür ve bilim adamlarından oluşan bir Danışma Kurulu da projemize yol gösteriyor. Planımız, 3 yıl içinde hızla hazırlıklarımızı tamamlayıp Antalya'yı dünyanın en gelişmiş kent müzelerinden birine kavuşturmaktır" şeklinde konuştu.

Başkan Türel, Kent Müzesi'nin oluşturulmasında izlenecek çalışma takvimini de açıklayarak, "Bu yıl müzenin nasıl bir kavramsal yaklaşıma sahip olacağını belirleyecek, konuyu bir uluslararası toplantıda tartışıp, fizibilite ve ön projesini hazırlayacak, ayrıca Kent Belleği Merkezi'ni işlerliğe kavuşturacağız. 2007 yılında mimari projeyi ve sergi planlamasını yapacağız. 2008 yılı ise restorasyon, inşaat ve sergilerin, müze birimlerinin plana göre son şekline getirilmesi dönemi olacaktır. Böylece 2009 yılı başında Antalyalılar gurur duyacakları bir müzeyi ziyaret edebilecek" dedi.

Başkan Türel, bu çalışmalar esnasında Antalyalılar'dan ve eski ailelerden aktif destek beklediklerini ifade etti. Sempozyumun önemine dikkat çeken Türel, "Tüm Antalyalılar'ı, kentimizin sivil toplum kuruluşları temsilcilerini bu toplantıdan en geniş ölçüde yararlanmaya ve tartışmalara katılmaya ve daha sonra da desteklerini sürdürmeye çağırıyorum" diye konuştu.

Daha sonra sempozyumun ilk oturumu yapıldı. Tarih Vakfı Başkanı Orhan Silier'in başkanlığındaki "Dünyada Kent Müzeleri" başlıklı oturuma Ruhrland Müzesi Müdürü Prof. Dr. Ulrich Borsdorf, Kudüs Davud Kulesi Kent Müzesi eski Müdürü Adi Semel ile Liverpool Müzesi Proje Yöneticisi Sharon Granville katıldı. Katılımcılar kendi müzeleri ekseninde kent müzeciliğinin dünyadaki gelişimini anlattı.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 16:19:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?