22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Bu merkez 'kısırlık' kelimesini tarihe gömecek

Doğal yolla çocuk sahibi olamama durumunu belirtmek için kullanıla gelen “kısırlık” kelimesinin artık tarihteki yerini alma zamanının geldiği ifade edildi.

Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Antalya Tüp Bebek Merkezi Doktorlarından Op.Dr.Mete Işıkoğlu , “İçerik olarak ümitsizlik, çaresizlik ve suçluluğu çağrıştıran bu ifade, çiftin toplum içinde adeta damgalanmasına da neden oluyor.

Birçok ülkede kullanılan “infertilite” kelimesi de ülkemizde yakın zamandan beri özellikle konuyla ilgili hastalar ve yakınları tarafından bilinen ve kullanılan diğer bir ifade. Fakat “infertilite” kelimesi tıbbi bir terim olduğu için toplumun büyük kısmı tarafından bilinmemekte veya tam olarak anlaşılamamakta. Bunun da ötesinde, birçok ülkede bu ifadenin de, çiftin izole edilmesi ve etiketlenmesine neden olduğu yönünde yaygın bir rahatsızlık var. O halde üreme konusunda tıbbi yardıma gereksinim duyulması durumunu tanımlayan, hem kolay anlaşılır, hem de bu durumun da bir sağlık sorunu olduğunu ve hatta çoğu zaman da tedavisinin olanaklı olduğunu açıklayıcı bir ifadeye ihtiyaç var. “diye konuştu.



“ Üreme Güçlüğü” en güzel ifade…

Işıkoğlu, Üremeye yardımcı modern tedavi tekniklerinin gelişmesiyle, söz konusu çiftlerin büyük kısmının artık çocuk sahibi olabildiği için “üreme güçlüğü” bu durumu açıklayan en iyi ifade olacağını da belirtirken, “ Bundan sonraki dönemde üreme sağlığı konusunda çalışan sağlık personeli ve konuyla ilgili diğer gruplar ve örgütler tarafından bu ifadenin kullanılması halkın da kısa zaman içinde bu yeni ifadeye alışmasına yardımcı olacaktır. Böylelikle de kendini toplumdan izole hisseden “üreme güçlü” sorununa sahip olan hastalar daha rahat bir şekilde tıbbi yardım olanaklarını araştıracaklar, tedavilerini gizlilik içinde yürütmek için ilave bir çaba ve sıkıntı içine girmeyecekler, genel toplum da bu durumu sıradan bir sağlık sorunu gibi görebilecektir. “dedi

Kenthaber
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2005 Perşembe 17:30:25
Güncelleme :22 Temmuz 2005 Cuma 15:47:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?