21
Mayıs
2024
Salı
TURİZM

9 bin yıllık höyükte araştırma

Antalya merkeze bağlı Bademağacı Kasabası'nda 9 bin yıllık höyükte araştırma yapıldığı bildirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Müdürlüğü ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Ön Arkeoloji Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Refik Duru ile Prof. Dr. Gülsüm Umurtak tarafından yürütülen çalışmada en eski bulgular olarak Neolotik dönem dahilinde M.Ö. 6000-7000 yıllarına ait kerpiçten ev kalıntılarına rastlandı.

M.Ö. 2000-2200 yıllarına ait taştan ev kalıntıları bulunması şaşkınlığa yol açtı. Tarım ve hayvancılığın başlangıcı görülen höyükte toplumsal yaşamın izleri görülüyor.

Döşemealtılılar Derneği Basın Sözcüsü Kahraman Köktürk, kasabanın gençlerinin üniversite öğrencileri ile birlikte çalıştığını ifade etti. Kültür turizminin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Köktürk, "Kazı çalışmaları sonucu çıkan toprakları kasaba halkı tarım amaçlı kullanıyor. Arkeolojik alanların turizm ile birleşmesi için Arkeolog Esra Alkan ve Bademağacı Belediye Başkanı Mustafa Yıldız ile birlikte çalışmalara başladık. Amacımız bu bölgemize hem turist getirmek hem de kültür turizmi ile turizm çeşitlemesine gidebilmektir. İlerleyen dönemlerde turizm ülkemizin daha belirgin can damarı olacak. Bu bacasız sanayiden Antalya'nın her bölgesi faydalanabilmelidir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 18:49:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?