21
Mayıs
2024
Salı
TURİZM

Bitmeyen tartışma: "Larakent"

Türk turizminin yüzde 45’ine hitap eden Antalya’nın doğusunda bulunan, kumullarıyla ünlü Lara Plajı ve hemen arkasında çam ağaçlarıyla örtülü Lara kumullarındaki 3 bin 500 dekar genişliğindeki arazi, Antalya kent gündeminden sonra ulusal gündemi de meşgul etmeye başladı.

Antalya’nın 12 kilometre doğusunda Lara kumullarındaki araziye ilişkin tartışmalar yaklaşık 7 yıl önce başladı. Orman Bakanlığı’nca Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen arazi, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul zamanında, "Antalya Kumul Park" adıyla planlandı. Binde 8 oranında inşaat emsali öngörülen planda, yürüyüş yolları, havuzlar, eğlence mekanları ve günübirlik tesisler yer aldı. Kumul Park, Antalyalılar ile bölgeye gelen turistlerin günübirlik kullanımlarına uygun olarak planlandı. Plan, Antalya’daki tüm meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla Antalya Yerel Gündem 21 Kent Konseyi’nin onayı alındıktan sonra Büyükşehir Belediyesi’nde oy çokluğu ile kabul gördü.

Ancak, Büyükşehir Belediye Başkanlığı "Kumul Park"ı hayata geçiremeden 28 Mart 2003’te mahalli idareler seçimleri yapıldı. Bekir Kumbul, bu seçimlerde partisi CHP tarafından aday gösterilmedi. Seçimi AK Parti Adayı Menderes Türel kazandı. Türel’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilmesinin ardından, "Kumul Park"ın planında değişiklikler yapıldı ve arazi "Antalya Kent Parkı" adıyla anılmaya başlandı.

FETTAH TAMİNCE’NİN ADI SPEKÜLASYONLARA YOL AÇTI
Bu sıralarda yayın organlarında, Rixos Otelleri’nin sahibi Fettah Tamince’nin, bu araziye Disneyland türü bir temalı park yapmak amacıyla talip olduğu ve bu proje için 2 milyar dolar harcamayı taahhüt ettiğine yönelik haberler yer aldı. Bu haberler üzerine tartışmalar daha alevlendi. Tam bu tartışmalar sürerken, Çevre ve Orman Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi’nin tahsisini iptal etti ve araziyi alan Kültür ve Turizm Bakanlığı bu bölgeyi, " Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" ilan etti.

Bakanlığın, bu arazinin de içinde bulunduğu bölgeyi "Turizm alanı" ilan etmesi üzerine, kamuoyunda, "Arazinin Fettah Tamince’ye peşkeş çekileceği" yolundaki iddia ve suçlamalar arttı. Tartışmaların büyümesi üzerine Fettah Tamince, araziye talip olmaktan vazgeçtiğini ilan etti.

MESLEK ODALARI EŞGÜDÜM KURULU’NUN AÇIKLAMASI
Bu tartışmalar devam ederken, Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu’nca 10 Mart 2006 tarihinde düzenlenen basın toplantısında yapılan açıklamada, "Kentimizde bütün alanların, çok büyük projeler de olsa, sadece turizm amaçlı kullanımına yönelik değerlendirilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz" denildi.

Açıklamada, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, her ne kadar plan yapma yetkisini Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne vermiş ise de, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 1/5000’lik planda bilimsel ve teknik doğrulara aykırı, kent halkının aleyhine değişiklikler yapılmıştır" görüşü dile getirildi.

Diğer meslek odaları da bölgenin "Turizm alanı" ilan edilmesine şiddetle karşı çıktılar.

PLAN YAPMA YETKİSİ
İleriki dönemde tartışmalar bu kez, "Turizm alanı" ilan edilen bölgenin kimin tarafından planlanacağı konusunda yoğunlaştı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, alanın Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce planlanacağını açıkladı. Türel, planlamanın Antalya’daki meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin eşgüdümünde yapılacağını da bildirdi.

Planlama yetkisi konusundaki tartışmalar zaman zaman basın toplantıları, basın açıklamaları, zaman zaman da Büyükşehir Belediye Meclisi toplantılarında, sertleşerek devam etti.
Ancak bir süre sonra bu alanın planlamasının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yapılacağı duyuruldu. Bunun üzerine yeniden alevlenen tartışmalar sürerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, planlama yetkisi konusunda gerekirse yargı yoluna başvuracaklarını açıkladı. Türel, planı Kültür ve Turizm Bakanlığı yapsa dahi onama yetkisinin Büyükşehir Belediyesi’nde olması gerektiğini savundu. Türel Meclis toplantısında yaptığı bir konuşmada da, "Belediye Meclisi’nin iradesini hiçbir kurumla paylaşmayız. Bu bölgede yapılacak planlama, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin alacağı kararla yapılacaktır. Belediye iradesinin dışında başka bir iradeyi kabul etmeyiz. Bakanlıkla belediye arasında yapılan mutabakat yazılı hale getirilecek" diyerek, meclis üyelerine güvence verdi.

Bir süre sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı, 3 bin 500 dekar araziye "Temalı park" yapılacağını ihale ederek, tahsis başvurularının alınacağını ilan etti. Bu ilan üzerine Antalya’da tartışmalar arttı.

Antalya’daki çok sayıda meslek odası, kent konseyi ve sivil toplum örgütleriyle CHP, DYP, DSP, MHP başta olmak üzere siyasi parti temsilcileri açıklamalar yaptılar, toplantılar düzenlediler ve eylem kararları aldılar.

Bu eylemler çerçevesinde bazı siyasi partiler, üyeleriyle birlikte Lara’da piknik yaptılar, meslek odalarından bir grup da, bölgede, "Kuma gömülme" eylemi yaparak sesini duyurmak istedi. Bu arada, Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, 6 gün süreyle, geceleri "Işık yak, söndür" eylemi gerçekleştirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise 11 Nisan’da sona eren başvuruların ardından, arazinin hangi firmaya tahsis edildiğini henüz açıklamadı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2006 Pazartesi 19:24:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?