8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURDUR

34 inek aç kaldı!

Burdur'a bağlı Yeşilova İlçesi İğdir köyünde büyükbaş hayvan yetiştiricisi Veysel Türkan, 3 yıldır süt parasını alamayınca hayvanları aç kaldı.

Arkadaşlarının getirdiği yem ve biberonla inek ve buzağılarını besleyen Veysel Türkan, süt parasının verilmesi için devletten yardım istedi.

İğdir Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nden 3 yıllık süt alacağı olduğunu ifade eden yetiştirici Veysel Türkan, kooperatifin hem süt parasını vermediğini hem de yem listesinde kendisini yem almış gibi gösterdiğini iddia etti. 49 yaşındaki Veysel Türkan, hayvanlarına icra geldiğini ve ineklerinden bir kaçını satarak icrayı ödediğini söyledi.

Kooperatiften 2011 yılının Ağustos ayında bir kez yem aldığını dile getiren Türkan, şöyle konuştu: "İğdir Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne 90 yılından bu yana kayıtlıyım. Kooperatife sütümü devamlı vermekteydim. 2011 yılının Ekim ayına kadar verdim. Sadece 2011 yılının Ağustos ayında kooperatiften bir kere yem aldım. Bunun haricinde ne yem aldım ne de süt paramı alabildim. Buna çare arıyorum. İcra geldi, ineklerimi sattım, icrayı kapattım. Artık ödeme gücüm kalmadığından devletten yardım bekliyorum."

34 BİN TL SÜT PARASI ALACAKLIYIM

Kendisine ait 16 sağmal, 4 hamile olmak üzere 35 büyükbaş hayvanı olduğunu söyleyen Veysel Türkan, İğdir Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nden 34 bin TL süt parası alması gerektiğini ifade etti. Günde 100 litre süt verdiğini belirten Türkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "3 yıllık 34 milyarlık alacak süt param var bu param kooperatifte duruyor. Günlük 100 kilo süt veriyordum. Ben devletten yardım bekliyorum. Dava açtım, sonuç alamadım. Şu an 16 tane sağmal ineğim var, hayvanlarım bitik durumda, 4 ineğim hamile, toplam 35 tane büyükbaş hayvanım var."

HAYVANLARIM AÇ KALDI

Parası olmadığı için 34 büyükbaş hayvanın aç kaldığını söyleyen Veysel Türkan, devletten yardım istedi. Bir arkadaşının getirdiği 100 adet balya ile hayvanlarını beslediğini anlatan Türkan, şöyle konuştu: "Şu an yem yok, bir arkadaşım 100 balya getirdi, onlarla idare ediyorum. Bir ara dışarıdan 6 aylık yem satın aldım. Aldığım yemleri ödeyinceye kadar arkadaşımın verdiği yemlerle idare edeceğim. Ben süt paramın bir an önce ödenmesini devletten bekliyorum"

HAYVANLARIMI YAKMAK İSTEDİM

Hayvanlarının aç kalmasına dayanamadığını söyleyen Veysel Türkan, çaresizlikten hayvanlarını yakacak duruma geldiğini söyledi. Hayvanlarına bakacak gücü kalmadığını dile getiren Veysel Türkan sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarım İl Müdürlüğü'ne, İlçe Tarım Müdürlüğü'ne, Yeşilova Kaymakamlığı'na, Burdur Valiliği'ne başvurdum, hiçbir yerden sonuç alamadım. Hayvanlar şu an ölüm orucunda, hayvanlarımı yakmak istedim, hayvanlar şu an aç, bakma gücüm yok:"

YEM ALABİLMEK İÇİN PEYNİR YAPTI

Yem alamadıkları için üzüntüye girdiğini ve evine gelir sağlamak amacıyla 200 kilogram peynir yaptığını ifade eden Türkan'ın eşi Melek Türkan ise, yaptığı deri peynirlerini satamadığını söyledi. Süt paralarının ödenmesini isteyen Melek Türkan, "Sütümüzün parasını alamayınca, peynir yaptık. Peyniri de satamadık. Mallarımız yemsiz, samansız, bize bir yardım edin. Biz süt paramızın verilmesini istiyoruz, işimizin bir anda çözülmesini istiyoruz" dedi.

Öte yandan İğdir Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Bilir ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2012 Cuma 14:12:47
Güncelleme :10 Şubat 2012 Cuma 14:15:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?