2
Mayıs
2024
Perşembe
BURDUR

800 yıldır dimdik ayakta

Burdur'un Çavdır ilçesine bağlı Bölmepınar (Dengere) köyünde bulunan 800 yıllık tarihi cami ilgi bekliyor. Yıllara meydan okuyarak ayakta kalan cami, tarihi eser olması dolayısıyla köy sakinleri tarafından onarılamıyor.

Köy sakinlerinin dış sütunların yağmurdan hasar gördüğünü ifade etmesi üzerine 5 yıl önce restorasyon için proje hazırladı. Ancak bir türlü restorasyona başlanamadı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün bir an önce harekete geçmesini isteyen köy sakinleri, aksi takdirde elektrik tesisatı da çok eski olan caminin çıkacak bir kıvılcımla kül olmasından endişe ediyor.

Tarihi cami, Denizli ve Antalya'ya giden kara yolu üzerinde olmasından dolayı turist kafilelerinin akınına uğruyor. Turistlerin buraya hayran kaldığını belirten yöre sakinleri, geçmişi Anadolu Selçuklular dönemine dayanan camiye sahip çıkılması gerektiğini belirtiyor. Yapımı 1120'li yıllara dayandığı rivayet edilen caminin Osmanlı zamanında restore edilerek günümüze kadar geldiği sanılıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne kayıtlı caminin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirten Bölmepınar Köyü Muhtarı İzzet Çiçek, restorasyon ve çevre düzenlemesine bir an önce başlanması gerektiğini söyledi. Köy sakinlerinden Süleyman Arı da köy halkı olarak camiye bir çivi bile çakamadıklarını belirterek, "Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden caminin eksikliklerinin tamamlanmasını bekliyoruz. Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde böyle ahşap tarihi caminin olmadığını sanıyorum. Buraya bazı günler günde 10 otobüs dolusu turist ziyarete geliyor. Bunun için buraya daha fazla sahip çıkılarak ecdadımızın yadigarının iyi bir şekilde tanıtılması gerekmektedir." dedi.

CHA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2013 Çarşamba 15:48:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?