2
Mayıs
2024
Perşembe
BURDUR

Akbabalar doğaya salınacak

Doğada yaralı halde bulunan kara akbaba ile kızıl akbaba, Burdur Yaban Hayati Rehabilitasyon Merkezi'nde yapılan tedavilerinin ardından doğaya salınacak.

Karakent köyü yakınlarındaki Burdur Yaban Hayati Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Isparta'nın Gönen ilçesinde bir çoban tarafından bulunan ve Milli Parklar Müdürlüğüne teslim edilen kara akbabanın tedavi için yaklaşık 6 ay önce Burdur'a getirildiğini anlattı.

Yaban Hayati Rehabilitasyon Merkezi'nde yapılan muayenede akbabanın zehirlendiği ve travmaya bağlı sol kanadında yara bulunduğunu belirlediklerini ifade eden Sarıca, "Zehirlenme sorununu tedavi ettik, sindirim sistemi çalışır duruma geldi. Daha sonra sol kanadındaki travmayı tedavi ettik. 2 aydır uçuş antrenmanları yaptırıyoruz. Bu arada sol kanadını çok iyi kullanmaya başladı. Uzun uçuşlar yaptı. Şu anda kafesinde uçuş antrenmanlarını tamamlıyor" dedi.

Sarıca, Avrupa'nın en büyük yırtıcı kuşları arasında yer aldığı belirtilen ve kanat açıklığı yaklaşık 3 metre olan kara akbabanın önümüzdeki günlerde büyük olasılıkla Eskişehir civarında doğaya salınacağını kaydetti.

-Kızıl akbaba-

Sarıca, Burdur Su ve Orman Müdürlüğü koruma ekiplerince Söğüt beldesinde bir benzinlikte ayağından yaralı halde bulunan ve bir süre önce merkeze getirilen kızıl akbabanın da tedavisinin tamamlandığını söyledi. Kızıl akbabanın küçük yaşta evcilleştirildiğini belirten Sarıca, "Kızıl akbabayı burada vahşileştirerek, doğada yaşayabilecek hale getirmeyi başardık ama insanlara karşı saldırgan davranışlarını gördüm. Bu nedenle kızıl akbabanın, kara akbabaya karşı davranışlarını incelemek ve uçuşlarını görmek için kafesin içine saldık. Kızıl akbabanın uçuşları da çok iyi" diye konuştu.

Sarıca kanat açıklığı 2 metre 65 santimetre olan kızıl akbabanın da 2-3 ay içinde doğaya kazandırılacağını belirtti

AA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2013 Salı 14:05:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?