30
Nisan
2024
Salı
BURDUR

Ayağı kopan leyleğe protez

Yaklaşık iki hafta önce Onaç Barajında ayağı yaralı olarak bulunan ve köylüler tarafından Bucak İlçe Tarım Müdürlüğüne getirilen leylek’e iyileşmesinin ardından kopan ayağına protez ayak takıldı.

Avcılar tarafından sol ayağından vurulan ve kopma noktasında ilçe tarım Müdürlüğüne getirilen leylek’e veteriner hekim Tamer Yiğit tarafından müdahale edildi.

İlk olarak sadece ayağının derisi tutan leylek’in kopan ayağı kesildi. İlçe Tarım Müdürlüğünde iki haftadan bu tarafa ayağının iyileşmesi için tedavi edilip bakılan ve Garip adı konulan leylek’in ayağının iyileşmesinden sonra yine veteriner hekim Tamer Yiğit tarafından marangoz dükkanlarında kendi imkanları ile protez ayak yaptırarak takıldı.

İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Tamer Yiğit “Leylek ilk geldiğinde ölüm ile yaşam arasında mücadele ediyordu. Kopma noktasındaki ayağından büyük ızdırap çektiği için ayağa kalkmıyor, yemiyor içmiyor adeta küskündü. Ayağına yapmış olduğumuz operasyondan ve ilaç tedavisinden sonra kendine geldi. Yemeye içmeye başladı. Tek ayak üzerinde kalkmaya ve yürümeye çalıştı. Ayağı tamamıyla iyileştikten sonra daha rahat yürüme ve uçabilmesi için protez ayak yapmayı düşündüm. Orijinal ayak olmayınca Garip’e marangoz dükkanlarında yarı metal ve plastik olmak üzere protez ayak yaptırdım ve taktım. Takılan protez ayağı şu anda kısmen kullanıyor, destek alıyor. Protezin vücuduna uyum sağlamasından sonra ve acısının geçmesinden sonra protez ayağı da diğer ayağı gibi kullanacağından eminim” diyen Yiğit göçmen kuşların göç aşamasında olduğunu ayağındaki protezin yeni olmasından dolayı bu yıl Garip’in göçe hazır olmayacağı için, Garip’e bu yıl bakabilecek bir gönüllüye verilebileceğini yada hayvanat bahçelerine gönderileceğini söyledi.

Veteriner Hekim Tamer Yiğit “Bölgemizde yeni oluşan Onaç Barajına göçmen kuşların yeni öğrendi ve yeni yeni gelmekte. Avcıların eti yenmeyen bu tür hayvanlarda atış talimi yapılması nedeni ile çok sayıda kuş türü telef olmaktadır. Halbuki Onaç barajına gelecek göçmen kuşları doğal ortamı daha da zenginleştirerek bir kuş cenneti olabilir” dedi.
 

Halim Akca/Bucak Kenthaber
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2009 Cuma 12:16:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?