7
Mayıs
2024
Salı
BURDUR

Boğulma vakalarına dikkat!

Burdur İl Sağlık Müdürü Dr. Sırrı Şenbayram, yaz mevsimi sebebiyle vatandaşların suda boğulmalara karşı dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Dünyada kaza ile ölümlerin en sık sebeplerinden birinin boğulma olduğunu dile getiren İl Sağlık Müdürü Dr.Sırrı Şenbayram, “Boğulmalar, dünyada kaza ile ölümlerin en sık sebeplerinden biridir. Havaların ısınmasıyla beraber, insanların serinlemek için deniz, havuz, nehir, göl sularına girmeye başlamasıyla suda boğulanların haberleri gazetelerde yer almaya başlar.  Boğulmaların en sık nedeni iyi yüzme bilmemektir. İyi yüzme bilenler de zaman zaman suda sıkıntılı anlar yaşanabilir ya da iyi yüzme bilmelerine güvenerek su içerisinde riskli hareketlerde bulunabilirler. Kas krampları, aşırı yorgunluk, sarhoşluk, kötü hava koşulları, suda ani rahatsızlık, epilepsi yüzme bilen kişiler için de tehlikeli olabilir” diye konuştu.

HAYATTA KALMA ŞANSI

Bir kimsenin 3-5 dakika suda boğulmasıyla tam iyileşme şansı olduğunu söyleyen Dr. Şenbayram, şunları söyledi:

“Hayatta kalma, boğulmanın süresi ve oksijensiz kalınan zamana bağlıdır. 3-5 dakikadan kısa süren boğulmalarda tam iyileşme şansı yüksektir. 10 dakikadan uzun süren boğulmalarda iyileşme şansı düşmektedir. Küçük çocuklar havuz kenarlarında, plajlarda, su birikintileri gibi tehlikeli yerlerde yalnız bırakılmamalıdır. Alkol aldıktan sonra suya girmeyin. Tek başınıza asla yüzmeyin. Küçük çocukları su kenarlarında yalnız bırakmayınız. Cankurtaranların olduğu yerlerde suya girilmelidir. İlkyardım kuralları iyi öğrenilmelidir. Çocuklara uygun yaşa geldiklerinde tecrübeli kişiler tarafından yüzme öğretilmelidir. Şişme can simitleri boğulmaya karşı koruyucu değildir. Batmaz malzemelerden yapılan can simitleri tercih edilmelidir. Plajlarda uyarı bayraklarına dikkat edilmeli.”

PANİK YAPILMAMALI

Boğulma riskinin ortaya çıktığı zamanlarda panik yapılmaması gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Şenbayram, “İlk yardım kurallarının iyi bilinmesi suda boğulma tehlikesi geçiren pek çok kişinin tekrar yaşama dönmelerini sağlayabilecektir” ifadelerini kullandı.

Suda boğulma vakalarının belirtilerini ve ilkyardım teknikleri ile ilgili bilgi veren Dr. Şenbayram şöyle konuştu:

“Suda boğulma tehlikesi geçirmiş bir kişiyi karaya çıkarıp, sırt üstü yatırılmalı, yakası, kemerini gevşetilmeli, takma dişi varsa çıkarılmalı, ağzının içindeki yabancı cisimler temizlenmeli, ıslak giysileri çıkartılmalı, dil dışarı çekilmeli, boğazda balgam varsa acilen temizlemeye çalışılmalı, hasta sırtüstü yatırılmalı ve suni teneffüs yapılmalı. Hasta kendi kendine nefes almaya başlayana kadar suni teneffüse devam etmeli. Bazen 1 saat ya da daha fazla denemek zorunda kalınabilir. Kazazede, bu ilkyardımın ardından tıbbi tedavi için en yakın sağlık kurumuna sevk edilmelidir.”

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2012 Perşembe 17:11:55
Güncelleme :21 Haziran 2012 Perşembe 17:14:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?