9
Mayıs
2024
Perşembe
BURDUR

Burdur, olası depreme hazırlandı

Burdur Atatürk Kültür Merkezi’nde Sivil Savunma Haftası çerçevesinde ’Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz’ adlı bir konferans verildi. Konferansa Burdur Belediye Başkan Vekili İbrahim Arısoy, İl Sivil Savunma Müdürü Erdoğdu Öksüz ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansın sunumunu yapan Doktor Abdullah Kızılkaya, "Burdur 1. derecede deprem bölgesi onun için il olarak her türlü felakete karşı hazırlıklı olmalıyız. Sivil savunma konusunda vatandaş olarak mutlak surette bilgilenmeliyiz" dedi.

Konuşmasını 4 ana bölüme ayıran Kızılkaya, depremin tanımı, deprem öncesi alınacak önlemler, deprem sırasında alınacak önlemler ve depremden sonra alınacak önlemler konusunda bilgiler verdi.

Kızılkaya, "Deprem, yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi ya da yanardağların püskürtme durumuna geçmesi nedeniyle oluşan sarsıntıların ortak adıdır. Depremlerin büyüklüklerine göre yer yüzeyinde verdiği hasar çok yüksek oranda can ve mal kaybına neden olmakta ve ülkenin sosyal hayatı ile ekonomik durumunu felç etmektedir. Depremlerin hasarını en aza indirmek amacıyla halkın konu hakkında bilgilendirilmesi, deprem öncesinde önlemlerin alınması ve deprem sırası ve sonrasında yapılacak işlerin konuya ehil kişilere yani bu işle birebir etkili görevlilere mutlaka en ince ayrıntısına kadar anlatılmalı bol bol tatbikat yapılmalıdır. Deprem öncesi alınacak önlemler kategorisinde, yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmeli, yapıların deprem güvenliğine dikkat etmeli, deprem sigortası yaptırmalı ve binaların depreme dayanıklı olup olmadığı araştırılmalıdır. Deprem sırasında alınacak önlemlerde, mümkün olduğunca sakin olunmalı, sarsıntılar durana kadar saklandığımız yerden çıkmamalı, merdiven, asansör ve balkonlardan uzak durmalı gaz ve elektrikle çalışan aletleri kapatmalıyız. Deprem sonrasında, kurulan kriz merkezlerine giderek durumumuz hakkında bilgi vermeli, telefon hatlarını meşgul etmemeli, mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmamalı ve yıkılan binalarda yardıma ihtiyacı olanlara kurtarma ilk yardım ve enkaz kaldırma çalışmalarına yardımcı olmalıyız" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik’te yayınladığı yazılı mesajda Sivil Savunma Teşkilatı’nın yıldönümünü kutladı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2005 Pazartesi 23:12:23
Güncelleme :9 Mart 2005 Çarşamba 15:28:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MURAT LEVENT IP: 88.242.141.xxx Tarih : 27.04.2007 17:33:49
BURDUR A DAHA FAZLA ÖNEM VERİLSİN ARTIK DEPREM OLDUĞUNDA ÖDÜMÜZ KOPUYOR AMA İCRAATTA K,MSE ORTALARDA YOK.. KEŞKE SİYASİ GÜCÜ ISPARTAYI GEÇEBİLSE.. O ZAMAN BÖLGEYİ VE BURDURU DAHA GÜZEL YAPABİLİRDİ BURDUR..